Statistical inference of cointegrating vectors
Eşbütünleşme vektörü için istatistiksel çıkarsama
- Tez No: 343033
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ESİN FİRUZAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonometri, İstatistik, Econometrics, Statistics
- Anahtar Kelimeler: Eşbütünleşme, maksimum olabilirlik yöntemi, en küçük kareler yötemi, iz testi, en büyük özdeğer testi, Cointegration, least square method, maximum likelihood method, trace test, maximum eigenvalue test
- Yıl: 2013
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İstatistik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 76
Özet
Eşbütünleşme analizi incelenen ekonomik değişkenin durağan olmaması durumunda, bu serilerden oluşturulan doğrusal bir birleşimin durağan olacağını ifade etmektedir. Yani başka bir ifadeyle eşbütünleşme durağan olmayan değişkenlerin doğrusal bir birleşimi ile ilgilenmektedir. Eşbütünleşik ikinci dereceden vektör otoresgresif sürecin katsayılar matrisinin tahmini için dördüncü bölümde simülasyon çalışması yapılmıştır. Bu çalışmanın son bölümünde eşbütünleşme testi için kullanılan Johansen trace ve maxiumu eigen value testlerinin örnklem büyüklüğüne ve sistemde yer alan değişken sayısına göre performansları hakkında bilgi vermektedir.
Özet (Çeviri)
Cointegration analysis states that, in case the economic variable to be analyzed is not stationary, a linear combination of these series would be stationary. Put it differently, cointegration studies the linear combination of non-stationary variables. A simulation study is conducted in Chapter Four for the estimation of the coefficient matrix for the cointegrated vector autoregressive process. This study, in the last chapter, gives information about the performances of Johansen Trace and Maximum Eigenvalue tests, used for testing cointegration, depending on the size of the sample and the number of the variables in the system.