Tarımın çevreye ve ekonomik büyümeye etkisi: Türkiye örneği üzerine ekonometrik bir araştırma
The impact agriculture on the environment and economic growth: An econometric study on the case of Turkey
- Tez No: 824613
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SEMİH KARACAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonometri, Econometrics
- Anahtar Kelimeler: Etki-Tepki Analizi, Johansen Eşbütünleşme Yöntemi, VAR Modeli, Varyans Ayrıştırması, Impulse-Response Analysis, Johansen Cointegration Method, VAR Model, Variance Decomposition
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kütahya Dumlupınar Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Ekonometri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 91
Özet
Bu çalışmada tarımın çevreye ve ekonomik büyümeye etkisinin Türkiye için geçerli olup olmadığı vektör otoregresif (VAR) modeli ile uygun gecikmeyi bulup Johansen eşbütünleşme yöntemi ile test edilerek sonuçları karşılaştırılmıştır. Yapılan literatür taraması sonucunda modelde yer alan en önemli değişkenlerin Karbon Emisyonu Eşdeğeri (EMI), kişi başına gayri safi yurtiçi hasıla (GSYİH) ve zirai getiri (ZG) tespit edilmiştir. Bu değişkenlere ait veriler dünya dalkınma endeksi (WDI) gibi kaynaklardan elde edilen verilerin resmi sitesinden indirilmiş olup, 1990-2020 yıllarını kapsamaktadır. Çalışmanın sonucunda Johansen Eşbütünleşme yöntemleri karşılaştırılmış ve etki-tepki analizinden sonra varyans ayrıştırması tercih edilmesi gerektiği belirlenmiştir. Sonuç olarak ZG (zirai getiri'nin) EMI değeri ve GSYİH üzerinde uzun dönemde ilişki olduğu ve belli bir zamandan sonra tarımsal politikalar ve teknolojik araçlar ile EMI değerinin azalacağı ve Tarımın GSYİH deki yerinin dahada artacağı gözlemlenmiştir. Elde edilen sonuçların hem iktisadi hem de istatistiksel açıdan daha güvenilir olduğu tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
This study investigates the influence of agriculture on both environmental sustainability and economic growth in Turkey, employing a Vector Autoregressive (VAR) model to determine the appropriate lag order and testing the results using the Johansen cointegration method. Through a comprehensive literature review, the most significant variables included in the model are identified as Carbon Dioxide Equivalent Emissions (EMI), Gross Domestic Product per capita (GDP), and Agricultural Yield (ZG). Data pertaining to these variables are obtained from official sources such as the World Development Indicators (WDI) and cover the period from 1990 to 2020. The study compares the Johansen cointegration methods and concludes that variance decomposition should be preferred after conducting impulse-response analysis. The findings reveal a long-term relationship between ZG (Agricultural Yield) and EMI as well as GDP. It is observed that, over time, with the implementation of agricultural policies and technological advancements, EMI is expected to decrease while the significance of agriculture in GDP is anticipated to further increase. The results obtained are deemed more reliable both from an economic and statistical standpoint.