Farklı tür ve nitelikteki asma tavan sistemlerinin sismik performansının sarsma tablası deneyleri ile belirlenmesi
Evaluation of the seismic performance of different type and quality suspended ceiling systems with shake table test
  1. Tez No: 343061
  2. Yazar: SERHAN SARIDOĞAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SERAP KAHRAMAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Deprem Mühendisliği, İnşaat Mühendisliği, Earthquake Engineering, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Asma tavan, sarsma tablası testi, sismik performans, Suspended ceiling, shake table test, seismic performance
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Yapı Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 115
Özet
Sunulan çalışmada ülkemizde kullanılmakta olan farklı kalitelerdeki asma tavan sistemlerinin depremi benzeştiren dinamik yükler altındaki davranışı araştırılmıştır. Çalışma kapsamında ayrıca farklı türdeki taşıyıcı elemanların ve plakaların etkinliği incelenmiştir. Bunların dışında aynı zamanda mevcut durumun deprem performansının artırılması için önerilen taşıyıcı uç klipslerinin etkinliği incelenmiştir. Gerçekleştirilen dinamik deneylerde laboratuar ve sarsma tablası imkanları dahilinde 3.0 m ? 2.4 m plan boyutlarına sahip çelik askı çerçevesi kullanılmıştır. Dinamik deneyler gerçekleştirilmeden önce askı çerçevesinin dinamik özellikleri belirlenmiştir. Askı çerçevesinin dinamik özellikleri, ulusal ve uluslararası yönetmelikler ışığında asma tavan sistemlerinin dinamik testlerinde kullanılacak olan yükleme protokolü belirlenmiştir. Deneysel çalışma kapsamında toplamda dokuz farklı konfigürasyon oluşturulmuştur. Altı konfigürasyon yüksek kaliteli malzeme ile, üç konfigürasyon ise düşük kalitedeki malzeme kullanılarak oluşturulmuştur. Yüksek kaliteli malzeme kullanılan altı konfigürasyonun üç tanesinde ise taşıyıcı uç klipslerin etkinliği incelenmiştir. Asma tavan sistemlerinin askı çerçevesine montaj tekniği düşük kaliteli ve yüksek kaliteli malzemeler için ayrı ayrı olmak üzere piyasa uygulamaları çerçevesinde yapılmıştır. Gerçekleştirilen dinamik deneyler sonucunda malzeme ve işçilik kalitesi asma tavan sistemlerin deprem performansında önemli bir etkiye sahip olduğu görülmüştür. Taşıyıcı elemanların deprem performansları göz önüne alındığında özel gizli taşıyıcılı sistemler, T24 taşıyıcı sistemlere göre daha iyi performans sergilemiştir. Plaka ağırlığının yüksek kaliteli asma tavan sistemlerinde herhangi bir etkisinin olmadığı görülmüştür. Son olarak taşıyıcı uç klipsleri T24 taşıyıcılı sistemin deprem performansında olumlu yönde bir etki göstermiştir fakat özel gizli taşıyıcılı sistemde herhangi etkisinin olmadığı görülmüştür.
Özet (Çeviri)
In this study, behaviour of suspended ceiling system, which of the different qualities that are being used in our country, under dynamic loading conditions similar to those under earthquake action is investigated.In the study also investigated the effectiveness of different types of suspension system and tiles.In addition, it also examined the effectiveness of the carier end clips which proposed for improving the performance of the current situation in the earthquake.3.0 m-2.4 m steel suspension frame is used to carried out dynamic experimentswithin the capabilities of the laboratory and the shaking table.Dynamic propertiesof suspension framewere determined before performed the dynamic test.Loading protocol to be used in the dynamic tests of suspended ceiling systems were determinedin the light of dynamic characteristics of suspension frame, national and international regulations.A total of nine different configurations created within the scope of an experimental study.Six configuration with high-quality materials, the three configurations created using low quality material.In three of the six configuration with a high-end clips evaluate the efficacy of the carrier.In three of the six configuration, which high quality material is used, investigated effectiveness the carier end clips.Assembly technique of suspended ceiling systems to the suspension frame for low quality and high quality materials made in separately accordance with field practices.As a result of the carried outdynamic tests,material and workmanship quality have a significant effect seismic performance of suspended ceiling systems.Considering the seismic performance of carrier elements, clip in systems performed better than T24 systems.There was no effectto the weight of the tile at high quality suspended ceiling systems.Finally, carier end clipsshowed a positive effect in earthquake performance of theT24 system but no effect was observed in clip in system.