Assessing the influence of e-commerce item recommender system on user continuance intention for future use of recommender system
E-ticarette kullanılan öneri sistemlerinin etikleri kullanıcının erteleme niyetinin üzerine gelecekte değerlendirilmesi
- Tez No: 343091
 - Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. SEVGİ ÖZKAN YILDIRIM
 - Tez Türü: Yüksek Lisans
 - Konular: Bilim ve Teknoloji, Science and Technology
 - Anahtar Kelimeler: IS Devamı, Süreklilik Niyet, ECM-IT, Öneri Sistemleri, IS Continuance, Continuance Intention, ECM-IT, Recommender Systems
 - Yıl: 2013
 - Dil: İngilizce
 - Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
 - Enstitü: Enformatik Enstitüsü
 - Ana Bilim Dalı: Bilişim Sistemleri Ana Bilim Dalı
 - Sayfa Sayısı: 97
Özet
Öneri sistemleri kullanan bilgi sistemlerinin ilk benimsenmesi üzerinde çok sayıda araştırma yapmıştır. Ancak kullanıcıların çevrimiçi hizmetleri kabulünden sonra bu sistemleri kullanmalarının devamı problemin başka bir boyutudur. Bu tezin amacı çevrimiçi hizmetler alanında kullanıcıların kabul sonrası davranışı araştırmaktır. Çevrimiçi e-ticaret hizmeti web siteleri kullanıcıların ilgisini çekmektedir. Öneri teknolojisinin varlığı kullanıcılara tercih öğeleri keşfetmek ve ürün bulmak için yardımcı olarak kullanıcıları sistemi kullanmaya devam etmek için teşvikde önemli bir rol oynar. Araştırmacılar belirli bir hizmet için yeni müşteri bulmanın mevcut müşterilerin kullanıma devamında beş kat daha fazla maliyetli olduğunu göstermişlerdir. Öneri sistemleri gelişmiş, akıllı ve kullanıcılar için yüksek kaliteli öneriler sağlayarak ideal bir karar vermekte yardımcı yazılımlardır. Çevrimiçi müşteri davranışlarını izleyerek veya onlardan bilgi alarak, öneri sistemleri müşterilerine en ilginç hizmet veya ürün sunmaktadırlar. Öneri sistemleri kullanmak çevrimiçi perakendesatışı artırmanın yanı sıra müşteri sadakatini de artırır. Bu çalışmanın temel amacı, öneri sistemi kullanımının tüketicinin gelecekte aynı e-ticaret servisimnin kullanmaya devamı niyetine etkisi değerlendirmektir. Bu çalışmada önerilen model kararın kalitesi, karar için gerekli çaba, genel memnuniyet, ve sunulan sistemleri kullanmaya devamı niyeti olmak üzere dört yapıdan oluşmaktadır.
Özet (Çeviri)
In recent years, there are several research studies on initial adaptation of information systems using recommender agents. This study, however, investigates the post-adaption behavior of users of such systems. As online e-commerce service websites are attracting users, existence of a recommender technology plays a substantial role in encouraging users to continue using system by helping them to discover and find items which they may interested and subsequently prefer to purchase. Researchers found that acquiring a new customer for a specific service or product costs five times more than retaining existing customer. Recommender systems are sophisticated, intelligent and automated software which help customers to make an ideal decision by providing high quality recommendations for them. Using online costumer behavior tracking or gain information from them, recommender systems provide the most interesting service or products to customers. Implementing recommender systems increases online retailer?s sales as well as their customer?s loyalty. The main objective of this study is to assess the influence of e-commerce product recommender systems on consumer?s continuance intention to use of information system in future. The proposed model in this study consists of four constructs including quality of decision, decision effort, overall satisfaction and continuance intention to use information system.