Resolving emotional conflicts in healthy adolescent population
Sağlıklı ergen popülasyonunda duygusal çelişki çözümleme
- Tez No: 343110
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. DİDEM GÖKÇAY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Çeliski çözümleme, duygusal çeliski çözümleme, Stroop deneyi, Kelime-Yüz Stroop deneyi, Ergenlik dönemi, Conflict resolution, emotional conflict resolution, Stroop task, Word-Face Stroop task, adolescence
- Yıl: 2013
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Enformatik Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bilişsel Bilim Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 92
Özet
Çocukların duygusal, bilişsel ve fiziksel davranışları ergenliğe geçtiklerinde tekrar şekillenmektedir. Literatüre göre, çelişki çözümlemenin önemli bir parçası olan tepki ketlemesinin olgunluğu yaklaşık olarak 14 yaşında sabitlenmeye başlamakta, ve yetişkinlerin hız işleme seviyelerine ise 15 yaşında erişilmektedir. Bildiğimiz kadarı ile Türk popülasyonunda, ergenlerin performansını çelişki çözümleme açısından inceleyen her hangi bir çalışma bulunmamaktadır. Bu çalışmada, arka planda duygusal yüz ifadeleri ile ön planda duygusal yükü bulunan Türkçe kelimelerin kullanılmasıyla, uyumlu ve uyumsuz durumlar yaratarak, ergenlerin duygusal çelişkilerle nasıl başa çıktıklarını ortaya çıkarmak istedik. Bu yeni, Kelime-Yüz Stroop deneyinde, verilen kelimelerin pozitif, negative ya da nötr olduğunu belirtmek için, duygusal kelimeler ile duygusal yüz ifadelerinin arasındaki çelişkinin bastırılmış olması gerekmektedir. Bir başka deney olan klasik Stroop deneyi de bilişsel çelişki çözümlemeyi ölçmek için ayrıca uygulanmıştır. Bizim beklentimiz 14-16 yaş arasındaki ergenlerin duygusal çelişki çözümlemeyi başarabilecekleriydi. Ayrıca, genç yetişkinlerden oluşan kontrol grubunun da, cevap süresi ve doğru cevap sayısı açısından ergenlerden daha iyi bir performans sergileyeceklerini bekledik. Sonuç olarak, her iki denek grubunda da hem klasik Stroop testi hem de Kelime-Yüz Stroop testinde de önemli bir uyumluluk etkisi yakalanmıştır; uyumsuz durumlara kıyasla, uyumlu durumlarda cevap süreleri daha hızlı ve doğru cevap sayısı da daha fazladır. Ancak, performans ölçümlerinde, bilhassa cevaplama süresi ve doğru cevap sayısında, ergenler ve genç yetişkinler arasında pek belirgin bir fark gözlemlenmemiştir. Sonuç olarak, 14-16 yaş arası (orta ergenlik dönemi) ergenler duygusal çelişki çözümlemeyi başarabilmişlerdir, böylece ilk hipotezimiz doğrulanmıştır. Ayrıca, ergenlerin davranışsal sonuçlarının yetişkin seviyesinde bir performansa eriştiğini de ortaya çıkardık. Bildiğimiz kadarı ile, çalışmamız, Türk ergen popülasyonunda duygusal Stroop etkisini inceleyen ilk çalışmadır.
Özet (Çeviri)
Emotional, cognitive and physical attitudes of children reshape when they reach adolescence. According to the literature, maturation of response inhibition, an important component of conflict resolution begins stabilizing at approximately 14 years, and adult levels of processing speed is reached at 15 years old. To the best of our knowledge there exists no study that measures adolescent performance in a Turkish population for conflict resolution. In this study, we wanted to explore how adolescents handle emotional conflicts by developing a task in which affective facial expressions displayed on the background create congruent or incongruent conditions with respect to the emotional load of the Turkish words displayed on the foreground. In this new ?Word-face Stroop? experiment, conflicts between emotional words and emotional facial expressions should be suppressed in order to indicate whether the given word is positive, negative or neutral. Another task, the classical Stroop task is also administered as a basic test to measure performance for cognitive conflict resolution. Our expectations were that the adolescents between 14-16 years of age will be able to achieve resolving emotional conflicts. We also expected that the control group, young adults, will show better performance than adolescents in terms of response time and number of correct responses. As a result, in both group of subjects, and in both classical and Word-face Stroop tasks, significant congruency effect has been detected such that response times were faster and number of correct responses were larger for congruent cases compared to incongruent cases. However, there were no significant differences between adolescents and young adults in terms of both performance metrics, namely response times and correct responses. Thus, our first hypothesis was confirmed: the adolescents between 14-16 years-old (middle adolescent) could achieve resolving emotional conflicts. We also found that adolescents? behavioral results have reached adult-level performance. To the best of our knowledge this is the first study that investigates the emotional Stroop effect in a Turkish adolescent population.