A context-aware reminder system based on publish and subscribe model
Yayınla ve abone ol modeli üzerine kurulu bir bağlam farkındalıklı hatırlatma sistemi
  1. Tez No: 343109
  2. Yazar: ÖNDER ÇAĞLAR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ALTAN KOÇYİĞİT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Bilim ve Teknoloji, Science and Technology
  6. Anahtar Kelimeler: Sürekli/Yaygın Hesaplama, Bağlam Bilinçli Hatırlatma Sistemleri/Uygulamaları, Yayınla - Abone Ol Modeli, Pervasive/Ubiquitous Computing, Context Aware Reminder Systems/Applications, Publish - Subscribe Model
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Enformatik Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bilişim Sistemleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 70
Özet
Günlük yaşam aktivitelerimize destek olan akıllı ve etkileşimli insan merkezli sistemlerin inşa edilmesinde yaygın hesaplama teknolojilerinin kullanımı gün geçtikçe popülerlik kazanmaktadır. Yakın gelecekte yaygın hesaplama, hesaplama devrimi için yeni bir hesaplama çağı olacak gibi görünüyor. Bu anlamda, bağlam farkındalıklı hatırlatma sistemleri de ilgi ve dikkat çekici araştırma konusu olarak göze çarpıyor. Bu tarz sistemler, önemli olay ve aktivitelerin doğru zaman, doğru yer ve doğru şekilde kullanıcıya hatırlatılması amacıyla kullanılırlar. Bu bağlamda sistem kullanıcının içinde bulunduğu ortamı algılayarak hatırlatmanın en uygun biçimde yapılmasına olanak sağlar. Hatırlatmaların kullanıcıyı rahatsız etmeden en uygun şekilde yapılması doğal olarak kullanıcı memnuniyeti sağlar. Bu çalışmanın başlıca amacı, bir üniversite kampüsünde öğrencilerin yaşamını kolaylaştıracak bağlam farkındalıklı bir hatırlatma sistemi geliştirmektir. Geliştirilen sistem yayınla-abone ol modeli üzerine kuruludur. Hatırlatıcı bildirenler yayıncı, hatırlatıcı alıcılar ise abone olarak adlandırılmaktadır. Bu çalışmada, bir prototip önerilen bağlam farkındalıklı hatırlatma sisteminin uygulanabilirliğini göstermek için geliştirilmiştir. Bu prototip sistem, hatırlatıcı mesajı oluşturmak ve göndermek için kullanılan sunucu tarafı uygulamalarından ve hatırlatıcı mesajlarını almak ve görüntülemek için kullanılan bir android uygulamasından oluşmaktadır.
Özet (Çeviri)
The usage of computing technologies to build smart and interactive human-centric systems that support our daily life activities is gaining popularity day by day. Pervasive computing seems to be a new computing revolution era in the near future. In this sense, context-aware reminder systems stand out as interesting and stimulating research topic. Such systems are used to remind important events and activities properly at the right time and at the right place. In this context, the system detects the user?s environment and makes the recall in the most appropriate way. Reminding the message in the most appropriate way without disturbing the user provides user satisfaction naturally. The major purpose of this study is to develop a context aware reminder system to improve the quality of life for students in any university campus. The system developed in this study is based on publish-subscribe model. In this model, reminder notifiers are called publisher and reminder receivers are called subscriber. A prototype has been developed to demonstrate the applicability of the proposed context-aware reminder system. This prototype system consists of server-side application which is used to create and send a reminder message and an android application which is used to retrieve and display the reminder message.