Empirical investigation of internet banking usage in Turkey
Türkiye'de mobil bankacılık kullanımının deneysel araştırması
  1. Tez No: 343117
  2. Yazar: SALVA DANESHGADEH
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SEVGİ ÖZKAN YILDIRIM
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol, Bilim ve Teknoloji, Computer Engineering and Computer Science and Control, Science and Technology
  6. Anahtar Kelimeler: Internet Bankacılığı, Teknoloji Kabullenme, Benimseme Modelleri
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Enformatik Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bilişim Sistemleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 109
Özet
Bilgi ve Iletişim Teknolojilerinin (BIT) hızla gelişmesiyle beraber, internet bankacılığı dünya çapında daha da popüler hale gelmektedir. Bu çalışma, Türkiye?deki banka müşterilerinin internet bankacılığı kullanımını etkileyen faktörleri deneysel olarak araştırmaktadır. Bu çalışmada özgün bir İnternet Bankacılığı Kullanım Modeli (İBKM) geliştirilmiştir. Bu model; kullanışlılık, kullanım kolaylığı, web site özellikleri, uyumluluk, kişiselleştirme/özelleştirme, risk, ortak hizmetler, toplumsal etkiler, hizmet farkındalığı ve kontrol adlı 10 faktörden oluşmaktadır. Ayrıca modelle bağlantılı bir ölçüm aracı geliştirilmiş ve pilot çalışma için yapılan güvenilirlik analizlerinin sonuçlarına göre revize edilmiştir. Sonrasında ölçüm aracı , yakınsak ve ayırt edici geçerlilikler kullanılarak doğrulanmıştır. Önerilen model ve hipotezler yapısal eşitlik modellemesi tekniklerinden kısmi en küçük kare yöntemi ile test edilmiştir. İlk model testlerinin sonuçları, internet bankacılığı kullanımı üzerinde en fazla etkisi olan faktörün uyumluluk olduğunu göstermektedir. Uyumluluk faktörünü; ortak hizmetler, kullanışlılık, kişiselleştirme/özelleştirme ve kullanım kolaylığı takip etmektedir. Bu araştırma faktörlerinin birbirleri arasındaki ilişkileri bulmak için ilk model güncellenmiştir. Çalışmanın sonunda, sonuçlar tartışılmış, kişiselleştirme/özelleştirme ve ortak hizmetlerin internet bankacılığı kullanımı üzerindeki etkileri vurgulanarak gelecekteki araştırmalar için öneriler sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
With the fast development of Information and Communication Technologies (ICT), internet banking has become more popular worldwide. This study empirically investigates the factors impact internet banking usage by Turkish bank customers. A unique Internet Banking Usage Model (IBUM) was developed in this study. The proposed model incorporated 10 factors named usefulness, ease of use, compatibility, control, social influence, risk, website features, alliance service, awareness of service and customization/personalization. Subsequently, the related measurement instrument was developed and then revised based on the results of reliability analyses for pilot study. Afterwards, the final measurement instrument was validated through investigation of convergent and discriminant validity. The proposed model and hypotheses were tested with Partial Least Square (PLS) as a Structural Equation Modeling (SEM) technique. The results of initial model testing indicated that compatibility has the most significant effect on internet banking usage which is followed by alliance service, usefulness, customization/personalization and ease of use. Consequently, the initial model was modified in order to find the inter-relationships among research factors. Finally, the results are discussed and suggestions for future researches presented by highlighting the effects of customization/personalization and alliance services on internet banking usage. Yapısal Denklem Modelleme, Parçalı En Küçük Kareler Yol Modelleme.