Sivas Hafik arası florası
Flora of among Sivas with Hafik
  1. Tez No: 34315
  2. Yazar: EROL DÖNMEZ
  3. Danışmanlar: PROF.DR. NECATİ ÇELİK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyoloji, Biology
  6. Anahtar Kelimeler: Flora of Turkey, Flora of among- Sivas with Hafik
  7. Yıl: 1994
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Cumhuriyet Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 138
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi Sivas-Hafik Arası Florası Erol DÖNMEZ Cumhuriyet Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Biyoloji Ana Bilim Dalı Danışman: Prof. Dr. Necati ÇELİK Bu araştırma Sivas ile Hafik arasındaki florayı kapsa maktadır. Araştırma materyali 18 ay süreyle toplanan bitki 1045 67'si örneklerinde" oluşmâkîadir. Bu süre içinde toplanan örnekten, 361 takson tayin edilmiştir. 361 taksonun (% 18.56) yurdumuz için endemiktir. Araştırma bölgesinin florası 53 familya ve 205 cinse ait 361 taksondan meydana gelmektedir. Toplam takson- ların 1'i Pteridophyta, 360'ı Spermatophyta bölümlerine ait tir. Gymnospermae altbölümü 1, Angiospermae altbölûmü ise 359 taksona sahiptir. Sırasıyla Angiospermae altbölü- müne ait taksonların 35'i Monocotyledoneae, 324'ü Dicotyledoneae sınıflarında yer almaktadır. B6 karesinden toplanan 10 takson yeni kayıt duru mundadır. Taksonların bitki coğrafyası bölgelerine dağılım oranları şöyledir: Iran-Turan elementleri 126 (% 34.90), Avrupa-Sibirya elementleri 21 (% 5.82), Akdeniz ele mentleri 18 (% 4.98), Kozmopolit ve geniş yayılımlılar 55 (% 15.24), yayılışı bilinmeyenler 141 (% 39.06). En fazla taksonla temsil edilen familyalar sırasıyla şöyledir: Asteraceae (62), Fabaceae (39), Lamiaceae (34), Brassicaceae (33), Apiaceae (19), Caryophyllaceae Scrophulariaceae (17), Boraginaceae (14), Poaceae Ranunculaceae (10), diğer 43 familya (103). Araştırma alanındaki en büyük cinsler ve takson sayı ları ise şöyledir: Astragalus (11), Centaurea (8), Euphorbia (8), Silene (6), Salvia (6), Teucrium (6), Verbascum (5), Alyssum (5), Galium (5), Medicago (5), diğer cinsler (140). Anahtar kelimeler.Türkiye Florası, Sivas-Hafik Arası Florası. (18), (12),
Özet (Çeviri)
İİ ABSTRACT M. Sc. Thesis Flora of among Sivas with Hafik Erol DÖNMEZ Cumhuriyet University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Biology Supervisor: Prof. Dr. Necati ÇELİK This research contains the flora of among Sivas with Hafik. The investigating material contains plants samples which has been collected within an interval of 18 months. 1045 samples has been collected in this period and 361 taxon of them has been identified. 67 (18.56 %) of 361 taxon are endemic for our country. The flora of research region consist of 53 families and 205 genera and 361 taxa. 1 out of the total taxon belong to Pteridophyta division, the remaining 360 belong to Spermatophyta division. Gymnospermae subdivision has 1 and Angiospermae subdivision 359 taxon. Respectively, 35 of the taxa are in the Monocotyledoneae class, 324 of the taxa are Dicotyledoneae class, which belong Angiospermae subdivision. 10 taxon that have been collected from the B6 square are the first record. The scattering ratios of the taxa to the phytogeographic regions are as follows: Irano-Turanian elements 126 (34.90 %), Euro-Siberian elements 21 (5.82 %), Mediterranean elements 18 (4.98 %) Cosmopolitans and wide spread's 55 (15.24 %), unknown scatteries 141 (39.06 %). The families that have most of the taxon are as follows: Asteraceae (62), Fabaceae (39), Lamiaceae (34), Brassicaceae (33), Apiaceae (19), Caryophyllaceae (18), Scrophulariaceae (17), Boraginaceae (14), Poaceae (12), Ranunculaceae (10), other 43 families (103). The greatest genera and taxon numbers in the research area as follows: Astragalus (11), Centaurea (8), Euphorbia (8), Silene (6), Salvia (6), Teucrium (6), Verbascum (5), Alyssum (5), Galium (5), Medicago (5), other genera (1 41).