Pirincin sodyum klorürlü ortamdaki korozyonuna Variamine blue B maddesinin inhibitör etkisinin incelenmesi
Investigation of inhibitor effect of Variamine blue B on corrosion of brass in sodium chloride medium
- Tez No: 343184
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. HÜLYA KELEŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kimya, Chemistry
- Anahtar Kelimeler: Pirinç, Korozyon, İnhibitör, NaCl Çözeltisi, Variamine Blue B, Brass, Corrosion, Inhibitor, NaCl Solution, Variamine Blue B
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Osmaniye Korkut Ata Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Bölümü
- Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 97
Özet
Bu çalışmada; endüstride yaygın bir şekilde kullanılan ve özellikle çevresi ile elektrokimyasal reaksiyon veren pirinç malzemelerin kullanım süresini artırmak için organik bir madde olan Variamine Blue B (VBB) nin inhibitör etkisi araştırılmıştır. Bu amaçla, farklı sıcaklıklarda VBB içeren ve içermeyen %3,5 lik NaCl çözeltilerinde pirincin korozyon hızı belirlenmiştir. Kısa ve uzun bekletme sürelerinde, alternatif akım impedansı ve potansiyodinamik polarizasyon yöntemleri kullanılarak maddenin etkin bir inhibitör olup olmadığı araştırılmıştır. Farklı yöntemlerle elde edilen deney sonuçlarına göre; VBB pirinç alaşımının %3,5 NaCl ortamındaki korozyon hızını azaltmaktadır. Termodinamik parametrelerden VBB nin pirinç yüzeyine adsorpsiyonunun fiziksel etkileşimlerle olduğu anlaşılmıştır. Uzun dönem testleri, VBB nin 120 saat bekleme süresinde %74,8 oranında koruma sağladığını göstermiştir. İnhibitör içermeyen NaCl çözeltisine maruz bırakılan yüzey ile kıyaslandığında daha pürüzsüz bir yüzey gözlenmiştir.
Özet (Çeviri)
In this work, the inhibitor effect of Variamine Blue B (VBB) an organic substance has been investigated to extend the life of brass materials which is widely used in industry and especially reacts with electrochemically with its environment. For this purpose, corrosion rate of brass was determined at different temperatures in 3.5% NaCl solutions with and without VBB. The substance was investigated at short and long waiting times whether it is an effective inhibitor by using alternative current impedance and potentiodynamic polarization techniques. According to experimental results obtained by different methods; VBB reduces the corrosion rate of brass alloy in 3.5% NaCl medium. From thermodynamic parameters it was found that the adsorption of VBB on the brass surface takes place with physical interactions. Long terms tests reveals that VBB provides protection in the ratio of 74.8% during 120 hours exposure time. A smoother surface was observed when compared to the surface exposed to uninhibited NaCl solution.