Kangal-Sivas yöresindeki bazı krom sahalarının işletme parametrelerinin araştırılması
Investigation of mining parameters of some chromite zones in Kangal-Sivas region
  1. Tez No: 34319
  2. Yazar: ERCAN APRAZ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ATİLLA CEYLANOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Maden Mühendisliği ve Madencilik, Mining Engineering and Mining
  6. Anahtar Kelimeler: Krom, kaya madde/kütle özellikleri ve sınıflamaları, kazılabilirlik, işletme yöntemleri, Chromite, rock material/mass properties and classifications, diggability, mining methods
  7. Yıl: 1994
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Cumhuriyet Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Maden Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 112
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi Kangal-Sivas Yöresindeki Bazı Krom Sahalarının İşletme Parametrelerinin Araştırılması Ercan ARPAZ Cumhuriyet Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Maden Mühendisliği Anabilim Dalı Danışman: Y. Doç. Dr. Atilla CEYLANOĞLU Sivas-Kangal yöresi krom cevherleşmelerinin üretimine yönelik olarak bugüne kadar yapılmış herhangi bir bilimsel çalışmaya rastlanmamıştır. Bu tez kapsamında gerek yapılan arazi gözlem ve deneyleriyle, gerekse laboratuvar deneyleriyle bu cevherleşme lokasyonlarının jeoteknik ve bazı fiziksel ve mekanik özellikleri ortaya konmaya çalışılmıştır. Bu çalışmada öncelikle araziye çıkılarak cevherleşmeler ve yankayaçları incelenmiş ve blok alınabilen cevher ve yankayaçlar için kaya mekaniği laboratuvar deneyleri gerçekleştirilmiştir. Bu deneyler sonucun da, cevher ve yankayaçların mühendislik sınıflamaları (madde/kütle ve kazılabilirlik) yapılmış ve gerek değerler birbirleriyle gerekse arazi verileriyle ilişkilendirilmiştir. Yapılan çalışmalar sonucunda, bölgelerdeki cevher ve yankayaçların RMR'a göre sınıflamasında Eymir ve Çamözü bölgelerinin iyi kaya Karagöl bölgesinin çok iyi kaya sınıfında olduğu belirlenmiştir. Bölgelerin kazılabilirlik sınıflamalarının değerlendirilmesi sonucu; Eymir bölgesi EG-1, EG-2, ED-2 ve ED-3 lokasyonlarının kolay kazı, ED-1 lokasyonunun orta kazı, Karagöl ve Çamözü bölgelerinin zor kazı sınıflarında olduğu saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT M. Sc. Thesis Investigation of Mining Parameters of Some Chromite Zones in Kangal-Sivas Region Ercan ARPAZ Cumhuriyet University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Mining Engineering Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Atilla CEYLANOĞLU January 1994, 96 pages. A scientific research related with the production of chromite zones in Sivas-Kangal region has not been conducted. In this study, it is aimed to determine geotechnical and some physical and mechanical properties of chromite zones by field and laboratory studies. Initially, an extensive field study has been carried out and block samples are collected for rock mechanics laboratory experiments. Then rock mass/material and diggability classifications have been done by using the results of field and laboratory studies which are also evaluated to establish relations between each other. As a result, the ore and wallrock of Eymir and Çamözü regions fall into good rock categories according to RMR classification system. It is determined that EG-1, EG-2, ED-2 and ED-3 locations of Eymir region fall into easy digging condition, Karagöl and Çamözü regions showed difficult ED-1 moderate digging conditions from the evaluation of diggability classification systems.