Karadeniz'de 2008-2012 su ürünleri avlama sezonunda yapılan ihlallerin incelenmesi
Investigation of violations in fishing season of 2008-2012 in the Black Sea region
  1. Tez No: 343191
  2. Yazar: YEKTA TANIŞ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. OSMAN SAMSUN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Su Ürünleri, Aquatic Products
  6. Anahtar Kelimeler: Karadeniz, Su Ürünleri, Avlanma Yasakları, 2/1 numaralı Tebliği, Black Sea Region, Fisheries, Fishery ban, Communique no: 2/1
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sinop Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Su Ürünleri Avlama ve İşleme Teknolojisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 67
Özet
2008-2012 yılları arasında Sahil Güvenlik Komutanlığının Kocaeli-Kefken ile Artvin-Hopa sınırları arasında su ürünleri avcılığı faaliyetlerinde gerçekleştirilen kontroller sonucunda elde edilen veriler kullanarak su ürünleri avlama yasaklarına yönelik ihlaller incelenmiştir. Dünya nüfusunun giderek artmasına paralel olarak gıda ihtiyaçlarında aynı paralelde artmakta sınırlı olan karasal üretimden dolayı denizlerden bu ihtiyacın giderilmesi yönelik ilgi giderek artmaktadır. Bu yönüyle ülkemizin su ürünleri kaynaklarının sürdürülebilirliğini sağlamak amacıyla var olan avlak sahaların korunması geliştirilmesi son derece önem ihtiva etmektedir. Yapılan çalışmada 2008-2012 yılları arasında 2/1 numaralı ticari amaçlı su ürünleri avcılığını düzenleyen tebliği baz alınarak balıkçıların bu süreç içerisinde av yasaklarına yönelik yaptıkları ihalelerin çeşitli açılardan analizleri yapılarak çözüm önerilerine ve ülkemizin Avrupa Birliği uyum projesi kapsamında balıkçılık faslına katkı sağlaması amaçlanmıştır. Karadenizin farklı bölgelerinde farklı avlanma teknelerinin ihlal sayı ve çeşitlerinin birbirlerinden farklı olduğu görülmüş bunlar arasında bölgeler arasında farklılıklar gözlenmiştir. 4 yıllık av sezonu içinde toplam 234 adet trol teknesine cezai işlem uygulanmış, bunlardan 116 âdetin Orta Karadenizde uygulanmış olması ve 175 gırgır teknesinden 80 nin Doğu Karadeniz?de cezai işlem uygulanması bölgesel olarak avcılık faaliyetlerinde değişkenlik olduğunu göstermektedir. İhlallerin sayılarının azaltılabilmesi için eğitim faaliyetleri yanı sıra Sahil Güvenlik Komutanlığının ve diğer ilgili kurum ve kuruluşlarının da kontrol ve denetim faaliyetlerini organize bir şekilde sürdürmelerinde yarar vardır.
Özet (Çeviri)
The infringements for fisheries catching ban were investigated by using acquired data after controls that were performed by Turkish Coast Guard Command in seafood catching activities between Kocaeli-Kefken and Artvin-Hopa borders from 2008 to 2012. In parallel with gradually increase of world population, both food need and interest to supply of the need by sea because of limited terrestrial production increases in the same parallel. From this aspect, protection and improvement of existing catching areas have great importance for sustainability of fisheries sources in our country. In the present study, it has been aimed to contribute to solution offers and fisheries chapter as a part of European Union accession project via analyses of the infringements for catching ban made by fisheries within the process, based upon the communique (no: 2/1) that regulates commercial fisheries catching from 2008 to 2012. It has been seen that, number and types of the infringements of different catching boats in the different parts of the Black Sea Region are different from each other and cross domain differences have been observed. Within four-year catching season, it has been taken criminal action against total 234 trawler, being 116 of the punishments from the Middle Black Sea and being taken criminal action against 80 seine boat from 175 of it from the Eastern Black Sea have been an indicator to locally variability in catching activities. It would be beneficial continuation of control and inspection activities of Turkish Coast Guard Command and other relevant institutions and organizations as well as training activities to can be reduced the number of the infringements.