Monocotyledonous geophytic flora of Bolu province
Bolu ilinin monokotiledon geofit florası
- Tez No: 343212
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. İSMAİL EKER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyoloji, Botanik, Biology, Botany
- Anahtar Kelimeler: Bolu, Flora, Geofitler, Petaloid monokotiledon, Taksonomi, Bolu, Flora, Geophytes, Petaloid monocotyledonous, Taxonomy
- Yıl: 2013
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Abant İzzet Baysal Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoloji Bölümü
- Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 131
Özet
Bu çalışma, 2012-2013 yılları arasında Bolu ilinin petaloid monokotiledon geofit florasını tespit etmek amacıyla yapılmıştır. Bolu il sınırları, Türkiye?nin grid sistemine göre A3 ve A4 karelerinde yer almaktadır. Araştırma alanından toplanan 818 bitki örneğinden 10 familyaya ait 40 cins ve 116 takson tespit edilmiştir. Toplanan örneklerden 4 takson A3 karesi, 1 takson Karadeniz bölgesi ve 14 taksonda Bolu ili için yeni kayıttır. Araştırma alanındaki endemik taksonların sayısı 17 olup endemizim oranı %14,66?dır. Araştırma alanından toplanan bitki örneklerinin fitocoğrafik bölgelere dağılımlarında %30,17 oranı ile Akdeniz elementleri ilk sırayı almaktadır. Avrupa-Sibirya ve/veya öksin elementleri %24,14 ile, İran-Turan elementleri ise %7,76 oranlarıyla takip etmektedir. Teşhisi yapılan taksonların %37,93'ü ise ya farklı fitocoğrafik bölgelerde geniş yayılışlıdır ve/veya hangi fitocoğrafik bölge elementi olduğu bilinmemektedir. Araştırma alanındaki en yaygın familyalar APG III sistemine göre şöyledir: Orchidaceae en fazla takson sayısına sahiptir (%31,03) ve sırasıyla Asparagaceae %19,83, Amaryllidaceae %18,10 ve Iridaceae %12,07 takip etmektedir. Alanda en yaygın cinsler ise şunlardır: Allium L. en fazla takson sayısına sahiptir (%14,66). Daha sonra gelen cinsler ise Ornithogalum L. %9,48 ve Iris L. %6,03dir. Taksonların %43,10?u soğanlı, %24,14?ü rizomlu %21,56?sı yumrulu, %11,21?i ise kormlu bitkilerdir. Mevsimsel çiçeklenme periyoduna bakıldığında, taksonların %94,83?ü erken ilkbahar ve ilkbahar dönemlerinde çiçeklenirken, % 5,17?si sonbahar aylarında çiçeklenir.
Özet (Çeviri)
This study was carried out between 2012 and 2013 in order to determine petaloid monocotyledonous geophytic Flora of Bolu province, located within A3 and A4 of the grid system in Turkey. In the research area, 818 plant specimens that consisted of 116 taxa belonging to 10 families and 40 genera were collected. From all collected specimens, four taxa are new records for the A3 grid square, one taxon is a new record for the Black Sea region and 14 taxa are new record for Bolu province. The number of endemic taxa in the research area is 17 and the rate of endemism is 14.66%. The distribution of the taxa according to the phytogeographical regions, the Mediterranneans ranked first among the specimens, accounting for 30.17%, followed by the euxine and/or Euro-Siberians 24.14%, Irano-Turanians 7.76%. The remain part of the identified species (37.93%) are widespread and/or unknown phytogeographic origin. The most common families in the research area according to APG III system are as follows: Orchidaceae has the highest number of taxa (31.03%) and followed by Asparagaceae (19.83%), Amaryllidaceae (18.10%) and Iridaceae (12.07%). The most common genera in the area are as follows: Allium L. has the highest number of taxa (14.66%) and followed by Ornithogalum L. (9.48%), Iris L. (6.03%). Moreover, of all collected taxa, 43.10% bulbous, 24.14% rhizomous, 21.56% tuberous and 11.21% are cormous plants. Concerning flowering time, 94.83% of the taxa bloom in early-spring and spring, while 5.17% bloom in autumn.