Tetik mekanizmasına gelen dinamik kuvvetlerin sonlu elemanlar yöntemiyle analizi
Analysing of dynamic forces that effect trigger mechanism by using finete element method
  1. Tez No: 343312
  2. Yazar: AYHAN ABAŞ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. HAKAN ARSLAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Silah mekanizması, Sonlu elemanlar analizi, Dinamik analiz
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kırıkkale Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 89
Özet
Sonlu Elamanlar programı(ABAQUS) kullanılarak silah ve içindeki mekanizmanın tasarımı ve modellenmesi yapılacak, başlangıç ve sınır şartları uygulanarak bu modelin analizi yapılacaktır. Analizde mekanizmaya fişeğin patlaması ile oluşan basınçlı gazın bir piston mili vasıtasıyla etki ettirdiği kuvvetler, sürtünme kuvvetleri, silah tamponundan gelen sönümleyici kuvvet ve yerine getiren yay tarafından kuvvetler dikkate alınacaktır. Analiz için yapılan modellemede, silah mekanizmasının ağırlığı, geri tepmeye olan etkisi, irca yayının karakteristikleri ve mekanizmanın hareket uzunluğunun dinamik etkisi modele dahil edilmiştir. Ayrıca mekanizmanın hareketini etkileyen silah tamponunun modellenmesinde, tamponun içindeki granüllerin eylemsizlik etkisi de modelde dikkate alınmıştır. iiiMekanizmanın konumu, hızı ve ivmesinin zamana bağlı değişimi silah tasarımında en önemli konulardır. Bu çalışma ile silah mekanizmasının konum, hız ve ivmelerinin zamana bağlı değişiminin incelenmesi, silahın dakikada atacağı mermi sayısının bulunması, uygulanması gereken piston kuvvetinin ve yerine getiren yayın karakteristiğinin elde edilmesi hedeflenmektedir. Bulunan sonuçlardan yapılan tasarımın istenen özeliklere sahip olduğu görülmektedir.
Özet (Çeviri)
By using Finite Element program (ABAQUS) , the design and modeling of bolt in the weapon and the weapons will be done with this purpose and Analysis of this model will be done by applying the initial and the boundary conditions. The damping forces and the spring forces from the buffer arms, the friction forces, the forces which the compressed gases which cause by the explosion of cartridge in the weapon make impact by means of the piston rod, will be considered in this analysis, İn the modeling for analysis, The dynamic effect of the length of motion of the mechanism, the effect of recoil, the weight of the mechanism of the gun have been included in the model. Time dependent changes of position, velocity and acceleration of the bolt are the most important issues in the design of weapons. Examination of time dependent change of position, velocity and acceleration of the mechanism of the gun, finding per minute number of rounds of gun, piston force to be applied and obtaining vcharacteristics of recolt spring is targeted with this work. Results of the design has shown that the design posses desined properties. KEY WORDS: Bolt, Finite element analysis, Dynamics analysis