N/O donör atomlu siklofosfazen bileşiklerinin sentezi ve sterokimyasal özelliklerinin incelenmesi
The synthesis of N/O donor type cyclophosphazene compounds and investigation of their steregenic properties
  1. Tez No: 343313
  2. Yazar: ÖMER SONKAYA
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MUHAMMET IŞIKLAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kimya, Chemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Fosfor-azot bileşikleri, Spiro-siklofosfazen, Aminofosfazen, Phosphorus-nitrogen compounds, Spiro-cyclophosphazene, Aminophosphazene
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kırıkkale Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 167
Özet
Bu çalışmada, salisilaldehit ile t-bütilamin ve anilinin etkileştirilmesinden imin bileşikleri, bu bileşiklerin NaBH4 ile indirgenmesinden N-alkil/aril-o-hidroksibenzilamin bileşikleri [1, 2] sentezlendi. N-alkil/aril-o-hidroksibenzilamin bileşiklerinin trimer (N3P3Cl6) ile 1:1 mol oranında THF çözücüsü içerisinde etkileştirilmesinden monospiro-fosfazen türevleri [3, 4] sentezlendi. Monospiro-fosfazen bileşikleri ile pirolidin, morfolin ve 1,3-diaminopropanın reaksiyonlarından [5-16] bileşikleri sentezlendi.Sentezlenen bileşiklerin yapıları elemental analiz, MS, FT-IR, 1H-, 13C-, 31P-NMR teknikleri verilerinden faydalanılarak aydınlatıldı. Tek kristalleri elde edilen bileşik [4]'ün kristal yapıları X-ışınları kristallografi yöntemi ile aydınlatıldı. Ayrıca bileşiklerin stereojenik özellikleri [5-8] CSA ilaveli 31P-NMR çalışmaları ile belirlendi.
Özet (Çeviri)
In these study, N-alkyl/aril-o-hydroxybenzylamines [1, 2] have been obtained by the reduction of corresponding imines which prepared by the reactions of t-butylamine and aniline with 2-hydroxybenzaldehyde in alcohol solution, with NaBH4. The monospiroscyclophosphazene derivatives [3, 4] have been obtained from the reactions of 1 equiv. Of N3P3Cl6 (trimer) with 1 equiv. N-substituded-o-hydroxbenzylamines in THF solutions. The reactions of compounds have been obtaned the reaction of monospirocyclotriphosphazenes with pyrrolidine, morpholine and 1,3-diaminopropane [5-16].The structure of the compounds have been elucidated by elemental analyses, MS, FT-IR, 1H-, 13C-, 31P-NMR techniques. The crystal structure of [4] is determined by X-ray crystallography. The stereogenic properties of compounds [5-8] are confirmed by 31P-NMR spectroscopy on addition of the chiral solvating agent (CSA).