Assortative disassortative selection mechanisms for genetic algorithms
Genetik algoritmalar için assortatif- disassortatif seçilim mekanizmalari
- Tez No: 343335
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MUSTAFA ORAL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol, Computer Engineering and Computer Science and Control
- Anahtar Kelimeler: Genetic algoritma, farklı birey eş seçimi, benzer birey eş seçimi, Genetic algorithm, diversity, disassortative mating, assortative mating
- Yıl: 2013
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bilgisayar Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 101
Özet
Bu çalışmanın amacı, Genetik Algoritma (GA) nın performansını arttırmak ve seçim mekanizmasını benzer birey - farklı birey eş seçimi (ADM) ile birleştirerek daha doğal bir yaklaşım haline getirmektir. Bu çalışmada, basit ve etkili bir ADM tabanlı, sürekli değerlerle kodlanmış genetik algoritma (RCGA) öne sürülmüş ve daha sonra karmaşık optimizasyon problemlerini çözmek için kullanılmıştır. Öne sürülen farklı birey eş seçim yaklaşımı GA'nın genel en iyiyi arama yeteneğini arttırdığı gibi benzer birey eş seçiminin eklenmesi de en iyiye yakınsama hızını arttırmaktadır. Çalışmada sekiz farklı ADM stratejisi önerilmiştir. Öne sürülen stratejilerin performansları, on farklı genel optimizasyon değerlendirme fonksiyonu kullanılarak değerlendirilmiştir. Sonuçlar farklılık tabanlı eş seçim stratejisinin daha hızlı, tutarlı, güvenilir olduğunu ve bu çalışmadaki diğer tüm GA'lardan daha iyi sonuç verdiğini göstermektedir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to improve the performance of Genetic Algorithm (GA) and extend the GA towards a more natural approach by incorporating assortative & disassortative mating (ADM) to the selection strategies. In this study, a simple and efficient ADM based real-coded genetic algorithm (RCGA) is proposed and then employed to solve complex function optimization problems. The suggested DISASSORTATIVE mating approaches enhances the abilities of GAs in searching global optima as well as in speeding convergence by integrating the ASSORTATIVE mating search strategies. Eight different ADM strategies were proposed within this study. Using ten benchmark global optimization test functions, the performance of these strategies were evaluated. Results indicate that the disassortative based mating strategies are fast, accurate, and reliable, and outperform all the other GAs considered in the present study.