Gümüş katkılı gömleklik dokuma kumaş tasarımı, endüstriyel şartlarda üretilmesi ve incelenmesi
The design of silver content woven fabric for shirts, production and investigation under industrial conditions
  1. Tez No: 343336
  2. Yazar: ZEHRA KAYNAR TAŞCI
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. NİHAT ÇELİK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tekstil ve Tekstil Mühendisliği, Textile and Textile Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Ring iplik, dokuma kumaş, gümüş, antibakteriyel aktivite, Ring yarn, woven fabric, silver, antibacterial activity
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tekstil Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 116
Özet
Bu tez kapsamında, ring eğirme sistemiyle üretilen ve farklı oranlarda ( % 5, 10 ve 15) gümüş ihtiva eden X-static® iplikler ile % 100 pamuk ipliği kullanılarak 13 farklı kumaş dokunmuştur. Dokuma işleminde gümüş içerikli atkılar farklı atkı atma düzenleriyle kumaşa dahil edilmiştir. Bu şekilde kumaşta bulunan gümüş oranı farklılık göstermiştir. Üretilen dokuma kumaşların gramaj, sıklık, atkı ve çözgü kısalmaları belirlenerek yapısal analizi yapılmıştır. Ayrıca gümüş içeriği farklılık gösteren kumaşlara kopma mukavemeti, yırtılma mukavemeti ve yumuşaklık testleri uygulanarak performans özelliklerinde gümüşün etkisi incelenmiştir. Son olarak gümüş içeren ve içermeyen kumaşlara antibakteriyel aktivite testi uygulanmıştır. Deney sonuçlarından elde edilen verilere, SPSS 15.0 istatistik paket programıyla değerlendirme yapılmıştır. Ayrıca regresyon analizi yapılarak en uygun model tahmini ile değişkenler arasında matematiksel bağıntılar elde edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Within this thesis, 13 different fabrics are woven by the X-static® yarns which are produced with ring spinning system and that contains silver in different rates (5, 10 and 15 %) and by using %100 cotton yarns. While weaving process the silver content weft are included to the fabric with different weft rates. The produced woven fabrics are structurally analyzed by determining weight, density, and weft and warp crimp/shrinkage. The effect of different contents of silver fabrics in performance is also examined by using breaking strength, tearing strength and stiffness tests. The fabrics with silver without silver are finally applied to the antibacterial activity test. The data of experimental results are evaluated with SPSS 15.0 statistics program. The mathematical correlations between optimal model prediction and variables are obtained with regression analyses.