Rocos® kompakt eğirme sisteminin konvansiyonel ring iplik eğirme sistemi ile iplik özellikleri bakımından karşılaştırılması
The comparison of the yarn properties produced with Rocos® compact yarn spinning system and convantional ring spinning system
  1. Tez No: 343343
  2. Yazar: ÖZLEM KENRU
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. PINAR DURU BAYKAL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tekstil ve Tekstil Mühendisliği, Textile and Textile Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Ring Eğirme, Rocos® Kompakt Eğirme, Ring İplik Özellikleri İplik Özellikleri, Kompakt İplik Özellikleri, Ring Spinning, Rocos® Compact Spinning, Ring Yarn Physical Properties, Compact Yarn Physical Properties
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tekstil Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 122
Özet
Bu çalışmada RoCoS® iplik eğirme sisteminden ve konvansiyonel ring eğirme sisteminden elde edilen ipliklerin fiziksel özelliklerinin karşılaştırılması yapılmıştır. Bu amaçla %100 penye pamuk, %100 modal, %50/50 modal/penye ve %50/50 polyester/viskon hammaddeleri ile 3 farklı numarada RoCoS® ve ring iplikleri üretilmiştir. İpliklerin fiziksel özellikleri Design expert 6.0.1. paket programı ile istatistiksel olarak değerlendirilmiştir. Programda iplik eğirme sistemi ve iplik numarası bağımsız değişkenler, iplik özellikleri (mukavemet, uzama, düzgünsüzlük, tüylülük ve iplik hataları) ise bağımlı değişkenler olarak alınmış ve istatistiksel olarak analiz edilmiştir. Ayrıca bağımsız değişkenlerin bağımlı değişkenler üzerindeki etkileri ile bağımsız değişkenler arası etkileşim değerlendirilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, RoCoS® compact yarns and conventional ring yarns were compared according to their physical properties. For this aim, %100 combed cotton, %100 modal, %50/50 modal-combed and %50/50 polyester-viscose RoCoS® and conventional yarns were produced at three yarn counts. Physical properties were evaluated statistically by using Design Expert 6.0.1. programme. In this programme yarn spinning system and yarn count were chosen independent variables, yarn properties (strength, elongation, uniformity, hairness and yarn imperfections) were chosen dependent variables and were analyzed statistically. Also the effects which these independents made to dependent properties and interaction between independent properties were assessed.