İnşaat sektöründe yüksekten düşmeden kaynaklanan iş kazalarının azaltılmasına yönelik öneri geliştirilmesi
A proposal about to decrease in number of occupational accidents which arising from fall from height in construction sector
  1. Tez No: 343342
  2. Yazar: MUSTAFA ALPTEKİN HERGÜNER
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET EMİN ÖCAL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: İnşaat Sektörü, Yüksekte Çalışma, Yüksekten Düşme, İş Sağlığı ve Güvenliği, İş Kazası. II, Construction Sector, Working At Height, Fall From Height, Occupational Health and Safety, Occupational Accident
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 103
Özet
Ülkemizde inşaat sektörü tüm dünyada olduğu gibi; iş kazaları ve iş kazalarına bağlı yaralanma, sakat kalma ve ölüm oranlarının en yüksek olduğu sektörlerden birisidir. Bu sektörde iş kazalarının büyük bölümü yüksekten düşme sonucu meydana gelmektedir. Bu çalışmada Adana, Hatay ve Osmaniye illerinde faaliyet gösteren inşaat sektöründeki yüksekten düşmelere bağlı iş kazaları ile ilgili bir anket hazırlanmıştır. Anket çalışmamızda; İnşaat Mühendisleri Odası Adana Şubesi, Mimarlar Odası Adana Şubesi, Adana Yapı Müteahhitleri Derneği ve Adana Müteahhitler Birliği aracılığıyla belirlenen hedef kitleye hem yüz yüze hem de internet yoluyla ulaşılmıştır. Anket sonuçları kapsamında; bölgemizde yüksekten düşmeye bağlı iş kazalarına karşı alınan önlemlere ne düzeyde uyulduğu, bu konudaki eksiklikler ve bunların meydana gelme nedenleri belirlenmiştir. Bu veriler ışığında varılan çalışma sonucunda, sektörün çalışanlarının ve işverenlerinin yüksekten düşmelere bağlı iş kazaları hakkında bilinçlendirilmeleri yönünde öneriler geliştirilmiştir.
Özet (Çeviri)
The construction industry in our country as well as all over the world; is one of the sectors with the highest rates of occupational accidents and becoming disabled, injured and death due to occupational accidents. In this sector, the majority of occupational accidents are the result of fall from height. In this study, a survey has been prepared on occupational accidents due to falls from a height which the construction sector is active in Adana, Hatay and Osmaniye provinces. In our survey study; has been reached the specified target audience both face to face and internet with the help of Adana Branch Chamber of Civil Engineers, Adana Branch Chamber of Architects, Adana Building Contractors Association and Adana Contractors Association. It is determined within the scope of the survey results; what level of compliance to the measures taken against occupational accidents due to falls from height and deficiencies in this regard the causes of their occurrence in our region. In conclusion reached according to these data, the proposals have been developed in the direction of increasing awareness of the sector workers and the employers about occupational accidents due to falls from height.