SEVESO II kapsamında kabul edilebilirlik (ALARP) seviyesi değerlendirme metodolojileri
Acceptability level (ALARP) assessment methodology within SEVESO II directives
  1. Tez No: 343344
  2. Yazar: ZÜBEYDE BURCU MERCAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SUPHİ URAL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kimya Mühendisliği, Mühendislik Bilimleri, Çevre Mühendisliği, Chemical Engineering, Engineering Sciences, Environmental Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: SEVESO, COMAH, Risk, Risk değerlendirme, ALARP, SEVESO, COMAH, Risk, Risk assessment, ALARP
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Maden Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 113
Özet
1960-1985 yılları arasında meydana gelen büyük endüstriyel kazalar sonrasında, AB ülkelerinde uygulanması zorunlu olan ve kaza önleme üzerine sistematik bir çalışmayı hedefleyen SEVESO Direktifleri yayınlanmıştır. AB müktesebatına uyum çerçevesinde ülkemizde de ilgili direktif 18.08.2010 tarihli ve 27676 sayılı Resmi Gazete?de Büyük Endüstriyel Kazaların Kontrolü Hakkında Yönetmelik adı altında yayınlanarak yürürlüğe girmiştir. Bu çalışma, ilgili yönetmeliğin öngördüğü düzenlemeler kapsamında, ihtiyaç duyulan kabul edilebilirlik (ALARP) seviyesinin hesaplanması ve uygulanması ile ilgili kaynak doküman niteliğinde hazırlanmış olup kabul edilebilirlik seviyesinin AB ülkelerindeki kullanım amaçları ile arazi kullanım planlaması uygulamalarını da içermektedir. Ayrıca ülkemizde Büyük Endüstriyel Kazaların Kontrolü Hakkında Yönetmelik kapsamında belirlenmiş üst seviyeli kuruluşların hazırlamak zorunda olduğu güvenlik raporunda, proses riskleri ile ilgili kantitatif risk değerlendirme yapılması ve değerlendirme sonucunda elde edilen güvenlik seviyelerine dayalı olarak çizilecek izorisk haritaları için kabul edilebilir risk (ALARP) seviyesinin belirlenmesi gerekmektedir. Bu kapsamda, Türkiye İstatistik Kurumundan elde edilen veriler değerlendirilmiş olup uygulanabilecek ALARP seviyesi için uygun teorik bir değer önerilmiştir.
Özet (Çeviri)
After major accidents occurred between 1960-1985, Seveso Directives, which aimed a systematic study, has been published and mandatory to implement in EU countries. Under the study of the adaptation of EU legislation to Turkey, Regulation on Control of Major Industrial Accidents has been published on August18, 2010. This study which is prepared as a guide document about acceptability level (ALARP) calculation and implementation within the scope of the regulation in Turkey. It also include intended purpose of acceptability level and land use planning. Furthermore, acceptability level has to determine according to Regulation on Control of Major Industrial Accidents and the upper tier sites have to prepare Safety Report which include quantitative risk assessment and risk mapping based upon safety and acceptability levels around the sites. In this context, using datas from Turkish Statistical Institute, it proposed a theoretic acceptable value for level of ALARP which can be apply for Turkey.