Doğu Akdeniz Bölgesinde yetişen farklı yaşlardaki Eucalyptus camaldulensis Dehn. plantasyonlarında toprak organik madde mineralizasyonunun mevsimsel olarak karşılaştırılması
Seasonal comparison of organic matter mineralization in different aged Eucalyptus camaldulensis Dehn. plantations in East Mediterranean Region
  1. Tez No: 343351
  2. Yazar: ŞAHİN CENKSEVEN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HÜSEYİN CENGİZ DARICI
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Biyoloji, Botanik, Ziraat, Biology, Botany, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Eucalyptus camaldulensis, Toprak, Organik Madde, Azot, Karbon mineralizasyonu, Eucalyptus camaldulensis, Soil, Organic Matter, Nitrogen, Carbon mineralization
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 94
Özet
Tarsus-Karabucak?ta 3 farklı yaştaki (5, 7 ve 10 yaş) Eucalyptus camaldulensis Dehn. (Okaliptüs) plantasyonları (S3) ile bitişiğindeki ağaç kesimi (S2) ve toprak sürümü (S1) ile müdahale edilen parsellerinden her 3 yıl boyunca 3 ayda bir toplam 9 kez toprak örnekleri alınmıştır. Bu alanlarda mevsimsel değişimlerin olası etkilerini ve bunlara sistemin cevabını ortaya koymak amacıyla toprakların fiziksel ve kimyasal özellikleri ile dehidrogenaz aktivitesi ve karbon mineralizasyonu (28°C, 30 gün) incelenmiştir. Toprakların karbon (%C) ve azot (%N) içeriklerindeki dönemsel artış ve azalışların topraklara yapılan müdahalelerden çok, örnek alım dönemleri arasındaki mevsimsel farklılıklardan kaynaklandığı belirlenmiştir. Dehidrogenaz aktiviteleri parseller arasında genelde birbirine yakın olup düşük düzeylerdedir. Sonbaharda ve ilkbaharda yüksek olan karbon mineralizasyonu kış ve yaz aylarında daha düşük olmuş, 5 yaşta 7 ve 10 yaşa göre genelde daha yüksek bulunmuştur. Parsellerin karbon mineralizasyon sonuçları S3 > S2 > S1 olarak sıralanmıştır. Okaliptüs topraklarında karbon mineralizasyonu üç yılda çok fazla değişmemiş olup bu sonuç karbonun toprakta tutulması bakımından önemlidir.
Özet (Çeviri)
A total of nine soil samples were taken from three different aged (5, 7 and 10 years old) Eucalyptus camaldulensis tree once in every three months, one from the planted area (S3), one from a near intervened area by cutting trees (S2) and one from the plowed area (S1). Physical and chemical properties of soils together with dehydrogenase activity and carbon mineralization (28°C, 30 days) were investigated to show the effects of seasonal changes and its response to the system. The reason for the observed periodical fluctuations in carbon (%) and nitrogen (%) contents of soil were due to seasonal differences between sampling periods rather than land management practices on soils. Dehydrogenase activities were similar and low at all parcels. Carbon mineralization levels were high in autumn and spring compared with winter and summer, while being higher in 5 year old plantation then in 7 and 10 years. Carbon mineralization rates of the parcels were in the order S3 > S2 > S1. Carbon mineralization in Eucalyptus soils showed no significant differences during the three years of study, which is important in soil carbon sequestration.