2-alkilamino-4,5-dihidroimidazol bileşiklerinin sentezi
Synthesis of the 2-alkylamino-4,5-dihydroimidazole compounds
- Tez No: 343372
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SÜLEYMAN SERVİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kimya, Chemistry
- Anahtar Kelimeler: 2-Alkilaminoimidazolin, İmidazolin, Nükleofilik sübstitüsyon reaksiyonu, Organik tuz, 2-Alkylaminoimidazoline, Imidazoline, Nucleophilic substitution reaction, Organic salt
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Fırat Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Organik Kimya Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 97
Özet
Bu tezde; başlangıç reaktifi olarak kullanılan 2-metilmerkapto?4,5-dihidroimidazol hidroiyodür bileşiğini hazırlamak için imidazolidin-2-tiyonun metil iyodür (CH3I) ile reaksiyonu kullanıldı. 2-Alkilamino-imidazolinler; diamin, triamin ve tetramin gibi alifatik aminler ve 2-metilmerkapto?4,5-dihidroimidazol hidroiyodür?ün nükleofilik sübstitüsyon reaksiyonuyla sentezlendi. Bu bileşiklerin tuzlarının sentezi; 2-alkilamino-imidazolinler ile süksinik asit, pikrik asit, fumarik asit, ftalik asit gibi farklı organik asitlerle gerçekleştirildi.
Özet (Çeviri)
In this thesis, the reaction of imidazoline-2-thion with methyl iodide was used to prepare 2-methylmercapto-4,5-dihydroimidazole hydroiodide with aliphatic amines such as diamine,triamine and tetramines. The syntheses of the salts of these compounds were carried out from the reaction of the 2-alkylaminoimidazolines and different organic acids such as, succinic acid, picric acid, fumaric acid and phthalic acids.