Çanakkale ilinde elma mozaik virüsü (apple mosaic virus; ApMV) izolatlarının tanılanması ve karakterizasyonu
Identification and characterization of apple mosaic virus (ApMV) isolates in Çanakkale province
  1. Tez No: 343409
  2. Yazar: ESRA KUNDAKÇI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SAVAŞ KORKMAZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Çanakkale, Elma mozaik virüsü, DAS-ELISA, RT-PCR, SSCP, Çanakkale, Apple mosaic virus, DAS-ELISA, RT-PCR, SSCP
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bitki Koruma Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 50
Özet
Bu çalışmada Çanakkale ili ve ilçelerinde 2011-2012 üretim yılları içinde bir sörvey çalışması yürütülerek Elma mozaik virüsü (Apple mosaic virus; ApMV)?ne benzer simptom gösteren elma ağaçlarından 44 örnek toplanmıştır. Toplanan örnekler ApMV?nin varlığının belirlenmesi amacıyla DAS-ELISA yöntemiyle test edilmiştir. DAS-ELISA testi sonucunda 44 örnekten 28?i (% 63) ApMV ile infekteli bulunmuştur. İnfekteli bulunan örnekler içerisinden seçilen 8 izolat, RT-PCR ürünleri kullanılarak Tek Sarmal Konformasyonel Polimorfizm (Single-stranded Conformation Polymorprhism; SSCP) yöntemi ile analiz edilmiş ve izolatlar arasında farklılık olmadığı belirlenmiştir. DAS-ELISA ve RT-PCR analizleri sonucu pozitif olduğu bilinen bazı izolatlara yapılan Western blot analizi sonucunda 25 kDa ağırlığında proteinler elde edilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, a survey was conducted in Çanakkale Province and sub provinces on apple trees that show Apple mosaic virus-like symptoms between the years 2011-2012. A total of 44 samples were collected from these areas and tested by DAS-ELISA for the presence of ApMV. As a result of the DAS-ELISA analysis 44 out of 28 samples were found infected with ApMV. Eight isolates selected from the infected isolates were analyzed with RT-PCR products by using Single-stranded Conformation Polymorprhism (SSCP) method and the no difference was found among the isolates. As a result of Western blot analysis applied to positive isolates determined by the result of DAS-ELISA and RT-PCR analysis, 25 kDa weight proteins were obtained.