Lyra ve Riemann geometrilerinde yüksek boyutlu FRW evreni için genelleştirilmiş acayip quark madde çözümleri
Generalized strange quark matter solutions for higher dimensional FRW universe in Lyra and Riemann geometries
  1. Tez No: 343410
  2. Yazar: HALİFE ÇAĞLAR
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. SEZGİN AYGÜN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Fizik ve Fizik Mühendisliği, Physics and Physics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Lyra Geometri, Sicim Bulutu, Kuark Madde, Yüksek Boyut, FRW Evreni, Lyra Geometry, String Cloud, Quark Matter, Higher Dimensions, FRW Universe
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fizik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 43
Özet
Bu tezde, Lyra ve Riemann geometrilerinde sicim bulutuna iliştirilmiş acayip kuark maddeli (SQM) yüksek boyutlu Friedmann-Robertson-Walker (FRW) metriği araştırıldı. Korunum denklemlerinin yardımı ile genelleştirilmiş FRW metriği elde edildi. Ayrıca vakum durumundaki FRW evreni de incelendi. Lyra geometride elde edilen sonuçları kullanarak acayip kuark madde için Riemann sonuçları elde edildi. Lyra ve Riemann geometrilerinde sicim gerilim yoğunluğunun sıfır olarak bulundu. Ayrıca, modelimizde yer değiştirme vektörünün kozmolojik sabit gibi davrandığı görüldü. Bunlara ek olarak, Lyra ve Riemann geometrilerinde bazı fiziksel ve kinematik nicelikler genelleştirildi ve çeşitli grafikler kullanılarak tartışıldı. Ayrıca sonuçlarımız Yılmaz, Back ve ark. ve Adcox ve ark. ile tutarlılık göstermektedir.
Özet (Çeviri)
In this thesis, higher dimensional Friedmann-Robertson-Walker (FRW) metric with strange quark matter (SQM) attached to string cloud have been investigated in Lyra and Riemann geometries. Generalized FRW metric has been achieved with the aid of conservation equations. We also have investigated FRW universe in vacuum situation. Using Lyra geometry results, Riemann results have been obtained for strange quark matter. String tension density have been found zero in Lyra and Riemann geometries. Also, it has seem that the displacement field vector behaves like a cosmological constant in our model. In addition to these, some physical and kinematical quantities have been generalized and discussed by using various graphics in Lyra and Riemann geometries. Also our results are consistent with the results of Yılmaz, Back et al. and Adcox et al.