Çnakkale (Türkiye) şebeke sularındaki bazı ağır metal ve anyon konsantrasyonlarının fizikokimyasal parametrelerle birlikte mevsimsel olarak belirlenmesi
Determination of some heavy metals and anions concentrations with physico-chemical parameters as seasonal in the tap water of Çanakkale city(Turkey)
- Tez No: 343411
- Danışmanlar: PROF. DR. SELEHATTİN YILMAZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kimya, Chemistry
- Anahtar Kelimeler: Çanakkale, Sebeke suyu, su kirliligi, agır metal, fiziko-kimyasalparametreler, Çanakkale, Tap water, water pollution, heavy metal pollution, psyhcochemical prameters
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 117
Özet
Bu çalışmada, Çanakkale şehir şebeke suyunun 5 farklı noktasından alınan numunelerdeki ağır metallerin (Fe, Cd, Cu, Ni, Zn, Mn, Pb ve Cr) miktarı, indüktif eşleşmiş plazma ? optik emisyon spektroskopisi (ICP-OES) tekniği ile belirlendi. Biyolojik ve fiziko-kimyasal parametreler (pH, iletkenlik, çözünmüş oksijen, biyolojik oksijen ihtiyacı ve kimyasal oksijen ihtiyacı) standart metotlarda verilen elektrometrik ve titrimetrik yöntemlerle; anyonlar (nitrat, nitrit, sülfat ve siyanür) ise ultraviyole-görünür (UV-VIS) bölge spektroskopisi yöntemiyle tayin edildi. Analiz sonuçlarının mevsimsel olarak değişimi incelendi, bu değerlerin ulusal ve uluslararası standartlarda verilen limit değerlere uygunluğu değerlendirildi. Çinko, demir, mangan ve bakır için en yüksek derişimler sırasıyla 2,343 ppm, 0,173 ppm, 0,009 ppm ve 0,003 ppm olarak bulundu. Numunelerin tümünde Pb, Cd, Ni ve Cr derişimleri gözlenebilme limitleri altında tespit edilmiş olup, bu değerlerin ulusal ve uluslararası standartlardaki limit değerlere göre uygun olduğu bulundu. Nitrit iyonu derişiminin genel olarak yağışların çok olduğu sonbahar aylarında sınır değerlere çok yaklaştığı, ancak bir numunede ise sınır değeri aştığı tespit edildi. Ağır metaller, biyolojik ve fizikokimyasal parametreler, nitrat, sülfat, siyanür anyonları açısından TSE, WHO, EPA ve EC standartlarına göre uygun bulundu.
Özet (Çeviri)
In this study, quantities of heavy metals (Fe, Cd, Cu, Ni, Zn, Mn, Pb and Cr) which have been collected of 5 different point of Çanakkale City tap water, have been determined by technique of inductive coupled plasma ? optic emission spectroscopy (ICP-OES). Biophsyco-chemical parameters (pH, conductivity, biochemical demand and chemical oxygen demand) have been determined by electometric and titrimetric methods which giving at Standard methods. Nirate, nitrite, sulphate and cyanide anions have been determined by technique of UV-VIS spectroscopy. That values have been assessed in terms of the limit values, giving at nation and internaitonal standards. Maximum concentrations of Zn, Fe, Mn and Cu have been determined 2,343 ppm, 0,173 ppm, 0,009 ppm and 0,003 ppm, respectively. These values are suitable in accordance to national and international standards. Generally, nitrite ions concentrations have been closed to limit values at autumnal samples. Moreover, the nitrite ion concentration of one of these samples have been overcome the limit values. Other samples are suitable for use in terms of heavy metals, biophsyco-chemical parameters and nitrate, nitrite, sulphate and cyanide anions in accordance to TS, WHO, EPA and EC Standards.