Esnek ağaçlar ve karar verme teknikleri
Soft trees and their decision making techniques
- Tez No: 343535
- Danışmanlar: DOÇ. DR. NAİM ÇAĞMAN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Matematik, Mathematics
- Anahtar Kelimeler: Esnek kümeler, Parametre ağacı, Parametre ormanı, Esnekağaç, Esnek orman, Karar verme, Grup karar verme, Soft sets, Parameter trees, Parameter forests, Soft trees, Soft forests, Decision making, Group decision making
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gaziosmanpaşa Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Matematik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 100
Özet
Bu çalışmada, ilk olarak esnek kümeler ile ilgili temel tanım ve teoremler verildikten sonra parametre ağacı ve parametre ormanı tanımlanarak özellikleri detaylı bir şekilde incelendi. Daha sonra, parametre ağaçları kullanılarak esnek ağaçlar ve esnek ağaçlar kullanarak esnek ormanlar tanımlandı. Ardından, esnek ağaçlar ve esnek ormanların aralarındaki işlemler tanımlanarak bazı temel özellikleri incelendi. Son olarak, esnek ormanlar üzerinde esnek orman karar verme ve esnek orman grup karar verme teknikleri oluşturularak bunların birer uygulaması verildi.
Özet (Çeviri)
In this thesis, after giving basic definitions and theorems about soft sets, parameter trees and parameter forests are defined with detailed investigation of properties of them. Then, soft trees are defined by using parameter trees and soft forests are defined by using soft trees. After then, operations between soft trees and soft forests are defined with investigation of their some basic properties. Finally, soft forest decision making and soft forest group decision making techniques are constructed, and also an application of them are given.