Sodyum silikatın bağ küllemesi (Erysiphe necator Schwein) hastalığına karşı etkinliğinin belirlenmesi
Determination of efficacy of sodium silicate agaist grape powdery mildew (Erysiphe necator Schwein)
- Tez No: 343542
- Danışmanlar: PROF. DR. YUSUF YANAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Üzüm, Sodyum Silikat, Bağ KüllemesiVI, Grapes, sodium silicate, Powdermildews
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gaziosmanpaşa Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bitki Koruma Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 49
Özet
Günümüzde yaygın olarak uygulanmakta olan ziraat sistemi (hormon, kimyasal gübre, zirai ilaç) kimyasal madde kullanımına dayanmaktadır. Bu da toprakları yeraltı ve yerüstü sularını kirletmekte ve ekolojik dengeyi bozmaktadır. Bu yanlışlığın fark edilmesiyle birlikte alternatif ziraat yöntemi arayışları da başlamıştır. Bu arayış sonunda bulunan metodun adı ekolojik tarımdır. Ekolojik tarımda hastalık ve zararlılarla mücadele ekolojik denge üzerinde olumsuz bir etki meydana getirmeyen birçok alternatif olup bunlardan bir tanesi de sodyum silikattır. Sodyum silikat; salisilik asidin sodyum tuzu olan bu madde ?su camı? adıyla da anılmaktadır. Etkisi yaprak epidermisine silisyum birikimi sağlamasına dayanır. Bu çalışma, sodyum silikatın bağda Erysiphe necator?un sebep olduğu külleme hastalığı üzerine olan etkisini belirlemek amacıyla yürütülmüştür. 2012 yılı üretim dönemi boyunca 150 ml/ 100 lt., 300 ml/ 100 lt., 450 ml/ 100 lt. dozlarında uygulanan sodyum silikat külleme hastalığına karşı oldukça koruyucu olmuştur. Uygulanan sodyum silikatın bitki yapraklarına fitotoksik olmadığı ve sentetik fungisitlere alternatif olarak kullanılabileceği tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Agriculture system which is widely applied in nowadays is based on the use of synthetic (hormone, fertilizer, agrochemical) chemical materials. This causes soil, and waters pollution and disrupt the ecological balance. The search for an alternative method of pest management has been started with the realization the problem. The name of the method, which was found after this search, is ecological agriculture. In ecological agriculture, there are several alternative in diseases and pests management which don?t cause any negative effect on ecological balance. One of them is sodium silicate. It composed of sodium salt of salicylic acid and it is also called ?water glass.? It?s effect is depends on the levels of silicon accumulation in leaf epidermis. Present study was conducted to determine the effect of sodium silicate on powdery mildew disease of grape caused by Erysiphe necator. During the 2012 growing period, sodium silicate, which was applied at 150 ml, 300 ml, 450 ml/100 l water doses were highly effective against the grape powderymildew. Applied sodium silicate is not phytotoxic to the grape vine and can be used as an alternative to synthetic fungicides.