Nenezi dağı'nın florası (Bekarlar-Gülağaç-Aksaray)
Flora of the nenezi̇ mountain (Bekarlar-Gülağaç-Aksaray)
- Tez No: 343555
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MEHTAP TEKŞEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyoloji, Botanik, Biology, Botany
- Anahtar Kelimeler: Flora, Nenezi Dağı, Gülağaç, Aksaray, Flora, Nenezi Mountain, Gülağaç, Aksaray
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Aksaray Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 118
Özet
Bu araştırma Nenezi Dağı (Aksaray) ve çevresinin florasını tespit etmek amacıyla yapılmıştır. Çalışma alanından 2012-2013 yılları arasında 754 bitki örneği toplanmıştır. 60 familya (Pteridophyta 1, Gymnospermae 3, Angiospermae 56) ve 250 cinse (Pteridophyta 1, Gymnospermae 4, Dicotyledones 217, Monocotyledones 28) ait 441 takson tespit edilmiştir. Pteridophyta 1 takson, Spermatophyta 440 taksonla temsil edilmektedir. Gymnospermae 4 takson, Angiospermae 436 takson (Dicotyledones 378, Monocotyledones 58) içermektedir. Toplam 66 takson Türkiye için endemiktir ve endemizm oranı % 14'96 dır. Taksonların fitocoğrafik bölgelere göre dağılımı ise şöyledir: % 28.34'ü İran-Turan elementi (125), % 6.12'si Akdeniz elementi (27), % 3.85'i Avrupa-Sibirya elementi (17) ve % 61.67'si çok bölgeli ve bölgesi belirlenemeyen (272) dir.
Özet (Çeviri)
This research was carried out to determine the flora of Nenezi Mountains (Aksaray).As a result of the examination of 754 plant specimens collected from the area, between 2012 and 2013. 441 taxa that belong 60 families (Pteridophyta 1, Gymnospermae 3, Angiospermae 56) and 250 genera (Pteridophyta 1, Gymnospermae 4, Dicotyledones 217, Monocotyledones 28) was determined. One taxa belong to Pteridophyta,440 taxa belong to Spermatophyta divisio. Gymnospermae are represented by four taxa and Angiospermae are represented by 436 taxa (Dicotyledones 378 , Monocotyledones 58).The 66 of the total are endemic to Turkey and the rate of endemism is 14.96 %.The phytogeographic elements are represent as follows; Irano-Turanian elements are 28.34 % (125 taxa), Mediterranean 6.12 % (27 taxa), Euro.-Siberian 3.85 % (17 taxa) and widespread and others which their regions unclarified 61.67 % (272 taxa).