Kurutma prosesinde kurutma hava hız ve sıcaklığının ekserji verimine etkisi
The effect of drying temperature and drying velocity on exergy efficiency at drying process
- Tez No: 343559
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MUSTAFA TOLGA BALTA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Kurutma, Kurutma Sistemleri, Ekserji, Ekserji Analizi
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Aksaray Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 75
Özet
Bu çalışmada, kurutma ve kurutmanın günümüzdeki önemi açıklanmış ve yaygın olarak kullanılan kurutma sistemlerinden bahsedilmiştir. Ayrıca 5, 10, 15 kg ağırlıklarındaki elma, brokoli ve domates ürünlerinin, 0.5, 1.0, 1.5 m/s hava hızlarında ve 318, 323, 328 K sıcaklıklarına göre kurutucu sistemin ekserji yıkım değerleri ve ekserji verim değerleri hesaplanmıştır. Bu değerler çizelgeler ve grafiklerle açıklanmıştır. Sistemde ortam sıcaklığı 298.15 K olarak ve ortam basıncı da 1 atm olarak belirlenmiştir. Ürünlere ait bazı özellikler çeşitli kaynaklardan alınmıştır. Bu çalışma sonucunda, elma ürünü için en iyi sonuca 0.5 m/s hava hızı ve 318 K hava sıcaklığında, 15 kg ürün ile % 9.55 değeriyle ulaşılmıştır. En büyük ekserji yıkım değeri ise 1.5 m/s hava hızında ve 328 K hava sıcaklığında sisteme 15 kg ürün gönderildiğinde 15.77 değeri ile meydana gelmiştir. Brokoli ürünü için en iyi sonuca 0.5 m/s hava hızı ve 318 K hava sıcaklığında, 15 kg ürün ile % 10.35 değeriyle ulaşılmıştır. En büyük ekserji yıkım değeri ise 1.5 m/s hava hızında ve 328 K hava sıcaklığında sisteme 15 kg ürün gönderildiğinde 15.84 değeri ile meydana gelmiştir. Domates ürünü için en iyi sonuca 0.5 m/s hava hızı ve 318 K hava sıcaklığında, 15 kg ürün ile % 10.94 değeriyle ulaşılmıştır. En büyük ekserji yıkım değeri ise 1.5 m/s hava hızında ve 328 K hava sıcaklığında sisteme 15 kg ürün gönderildiğinde 15.89 değeri ile meydana gelmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, drying and commonly used drying systems are described. Also drying system's exergy destruction rates and exergy efficiency values are calculated rates for 5, 10, 15 kg apple, broccoli and tomato products, 0.5, 1.0, 1.5 m/s air velocities at 318, 323, 328 K temperatures. These values are explained with charts and graphs. In the calculations, 298.15 K parameter to atmospheric temperature in the system was used and it was considered to be the atmospheric pressure of 1 atm. Some products of specific values were taken from various references. As a result of this study; for product of apple, the best values are; velocity of 0.5 m/s and 318 K of air temperature, of 15 kg product with value of % 9.55. The highest exergy destruction rate is 15.77, at velocity of 1.5 m/s and 328 K of air temperature, when sending system to 15 kg masses of product. For product of broccoli, the best values are; velocity of 0.5 m/s and 318 K of air temperature, masses of 15 kg with value of % 10.35. The highest exergy destruction rate is 15.84, at velocity of 1.5 m/s and 328 K of air temperature, when sending system to 15 kg masses of product. For product of tomato the best values are velocity of 0.5 m/s and 318 of air temperature, masses of 15 kg with value of % 10.94. The highest exergy destruction rate is 15.89, at velocity of 1.5 m/s and 328 K of air temperature, when sending system to 15 kg masses of product. Keywords : Drying, Drying Systems, Exergy, Exergy Analysis.