Organik atıklardan enerji ve yan ürünlerin (Biogübre, biochar) eldesi
Obtaining energy and by-products (Biofertilizer, biochar) from organic wastes
- Tez No: 891782
- Danışmanlar: PROF. DR. MELTEM SARIOĞLU CEBECİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Çevre Mühendisliği, Environmental Engineering
- Anahtar Kelimeler: Belirtilmemiş.
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sivas Cumhuriyet Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Çevre Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Belirtilmemiş.
- Sayfa Sayısı: 97
Özet
Organik artıklardan anaerobik koşullarda üretilen metan gazının yanı sıra kalan atık da bitki besin elementleri açısından zengin olup gübre olarak değerlendirilebilmektedir. Yanıcı olan biyogaz karışımı, yüksek ısıl değere sahip bir enerji kaynağıdır. Biyogaz üretimi sonucunda sıvı halde fermente organik gübre (biyogübre) oluşmaktadır. Biyogaz üretim tesisi çıkışında oluşan bu gübre tarlaya sıvı halde enjekte edilebileceği gibi granül formuna dönüştürülebilir veya doğal kurutmaya da tabi tutulabilir. Bu şekilde elde edilen gübrenin en önemli avantajı anaerobik fermantasyon sonrası patojen mikroorganizmaların büyük bir bölümün yok edilmiş olmasıdır. Biyokömür materyali karbon içeriği zengin, lignoselülozik biyokütlenin, alglerin, belediye katı atıklarının, kentsel organik atıkların ve hayvan atıklarının oksijen bakımından sınırlı bir ortamda termokimyasal dönüşüm işlemi ile oluşan katı haldeki ürünleridir. Termokimyasal hammadde dönüşümü esnasında, hammaddenin yapısında bulunan bağların kopması ya da zincir kırılmaları sonucunda organik madde bozunarak katı, sıvı ve gaz ürünlere dönüşür. Oluşan katı ürün biyokömür, sıvı ürün biyo-yağ ve gaz ürünlere de sentez gazı denilmektedir. Biyokömür toprak düzenleyici, inşaat sektörü, kozmetik endüstrisi, gıda endüstrisi ve enerji üretimi gibi farklı alanlarda kullanılmaktadır. Bu çalışmada organik atıkların çevreye faydalı ürünler olarak değerlendirebileceği ve bu konularda ülkemizde ve dünyadaki mevcut durum tartışılacaktır.
Özet (Çeviri)
In addition to the methane gas produced from organic residues under anaerobic conditions, the remaining waste is also rich in plant nutrients and can be used as fertilizer. The flammable biogas mixture is an energy source with high calorific value. As a result of biogas production, liquid fermented organic fertilizer (biofertilizer) is formed. This fertilizer, which is formed at the exit of the biogas production facility, can be injected into the field in liquid form, or it can be converted into granule form or subjected to natural drying. The most important advantage of the fertilizer obtained in this way is that most of the pathogenic microorganisms are destroyed after anaerobic fermentation. Biochar materials are solid products formed by the thermochemical transformation process of carbon-rich, lignocellulosic biomass, algae, municipal solid waste, urban organic waste and animal waste in an oxygen-limited environment. During thermochemical raw material transformation, organic matter decomposes and turns into solid, liquid and gaseous products as a result of the breaking of bonds or chain breaks in the structure of the raw material. The solid product formed is called biochar, the liquid product is called bio-oil and the gaseous products are called synthesis gas. Biochar is used in different areas such as soil conditioner, construction industry, cosmetics industry, food industry and energy production. In this study, it will be discussed that organic wastes can be evaluated as environmentally beneficial products and the current situation on these issues in our country and in the world.
Benzer Tezler
- Environmentally friendly components for energy storage devices
Enerji depolama cihazlarında çevre dostu bileşenlerin kullanımı
ELENA STOJANOVSKA
Doktora
İngilizce
2019
Bilim ve Teknolojiİstanbul Teknik ÜniversitesiPolimer Bilim ve Teknolojisi Ana Bilim Dalı
DOÇ. DR. ALİ KILIÇ
- Yüksek azot içerikli organik atıkların havasız arıtımı: Biyogaz potansiyeli ile mikrobiyal türlerin araştırılması
Anaerobic digestion of organic wastes with high nitrogen contents: An investigation on biogas potential and microbial communities
TUĞBA SAPMAZ
Yüksek Lisans
Türkçe
2017
Çevre Mühendisliğiİstanbul Teknik ÜniversitesiÇevre Mühendisliği Ana Bilim Dalı
DOÇ. DR. ÇİĞDEM GÖMEÇ
- Konya bölgesi için alternatif biyokütle esaslı enerji sistemlerinin tekno-ekonomik değerlendirilmesi
Tecno-economic evulation of alternative energy systems based on biomass for Konya region
MUHAMMET ER
Yüksek Lisans
Türkçe
2017
Biyoteknolojiİstanbul Teknik ÜniversitesiEnerji Bilim ve Teknoloji Ana Bilim Dalı
PROF. DR. ÜNER ÇOLAK
- Biogas production by anaerobic co-fermentation of organic wastes
Organik atıklardan anaerobik Ko-fermentasyon yolu ile biyogaz üretimi
NİHAN ÖZTÜRK
Yüksek Lisans
İngilizce
1998
Çevre MühendisliğiDokuz Eylül ÜniversitesiÇevre Mühendisliği Ana Bilim Dalı
PROF. DR. DAVUT ÖZDAĞLAR
- Pirinç kabuğu külü ikameli çimento numunelerinin mekanik özelliklerinin incelenmesi
Examining of mechanical properties of the substitution of cement samples with rice husk ash
BETÜL İŞBİLİR
Yüksek Lisans
Türkçe
2012
Teknik EğitimDüzce ÜniversitesiYapı Eğitimi Ana Bilim Dalı
PROF. DR. İSMAİL ERCAN