Kahramanmaraş içme suyu projesinin kalite kontrol parametreleri açısından değerlendirilmesi
Assesment of kahramanmaras drinking water project in terms of quality control
  1. Tez No: 343585
  2. Yazar: YALÇIN DOBOOĞLU
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET ÜNSAL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Arıtma Tesisi, Suların Özellikleri, Su Kalitesi Parametreleri, İçme Suyu Standartları, Treatment Plant, Water Features, Water Quality Parameters, Drinking Water Standards
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 96
Özet
Artan nüfus ve değişen ihtiyaçlar nedeniyle içme ve kullanma suyu miktarı her geçen gün artmaktadır. Günümüzde gelişmişliğin en önemli göstergelerinden birisi de kişi başına sunulan suyun miktar ve kalitesidir. İnsan sağlığına önem veren ülkelerde su kaynaklarının kirlenmeye karşı korunması toplumun üzerinde ciddi olarak durduğu bir konudur. Bir yüzeysel ve yer altı su kaynağından alınan ham suyun içme ve kullanım amacıyla istenilen bir niteliğe getirilmesi için mutlaka arıtım tesislerine ihtiyaç vardır. İçme suyu arıtımındaki ana amaçlar, suda bulunan sağlık açısından sakınca yaratabilecek patojen mikroorganizmaların giderilmesi yani bulanık, renk, tat ve kokunun istenilen düzeye getirilmesinden ibarettir. Kahramanmaraş'ta gün geçtikçe nüfus, sosyo-kültürel ve ekonomik açıdan büyük bir gelişme sürecinin yaşandığı ve gelecekte de bu sürecin artarak devam edeceği açık bir şekilde görülmektedir. Bu gelişmelerin birçok çevresel sorunu da beraberinde getireceği bir gerçektir. Çevresel sorunların en başında da gerek hayati bir ihtiyaç ve gerekse sağlık açısından kirliliği durumunda birçok salgın hastalıkları beraberinde getireceğinden dolayı içme sularının kalitesi gelmektedir. Bu çalışmada Kahramanmaraş içme suyu arıtım tesisi ayrıntılı bir şekilde tanıtılmıştır. Ayrıca Kahramanmaraş kenti içme suyunun temin edildiği Ayvalı Baraj gölünden alınan ham suya ait içme suyu kalite parametreleri ile işletmeye açılan içme suyu arıtım tesisi çıkışındaki içme suyu kalite parametreleri karşılaştırılmış ve elde edilen analiz sonuçları, içme sularının fiziksel, kimyasal ve bakteriyolojik özellikleri açısından içme suyu standartları olan Dünya Sağlık Örgütü (WHO) ve TS-266 Standartları ile uyum içinde olup olmadığı ortaya konulmuştur. Ancak içme suyu arıtım tesisinin işletmesi anında olabilecek olası aksaklıklarda Ayvalı Baraj gölünden gelen ham suyun içme suyuna elverişli olup olmayacağı tartışmaya açıktır.
Özet (Çeviri)
Due to the changing needs of the growing population and the amount of drinking and utility water is increasing every day. One of the most important indicators in today's sophistication and the amount of water available per person. Importance to human health, the protection of water resources against pollution in countries on the community as a serious issue. A superficial and underground water from a raw water for drinking and for use in the desired qualification met for treatment facilities and operations are needed. Drinking water arıtımındaki main purposes, that the Elimination of pathogenic microorganisms found in water in terms of health wrong so fuzzy, color, taste and smell is getting to the desired level. Kahramanmaras day population, socio-cultural and economic point of view, a great development in the future, the process of experiencing and will continue to increase this process is seen in an open way. These developments bring many environmental problems. Environmental problems in the beginning is a vital need to in case of need in terms of pollution and health due to drinking water quality, along with many returning from epidemic diseases. In this study, Kahramanmaras, drinking water treatment plant with the information have been introduced in detail. In addition, the city of Kahramanmaras, was supplying drinking water taken from the raw water reservoir of Ayvalı drinking water quality parameters with the output drop-down drinking water treatment plant operation drinking water quality parameters and the resulting analysis results, in terms of physical, chemical and bacteriological properties of drinking water drinking water standards of the World Health Organization (WHO) and the TS-266 is in harmony with the standards. However, drinking water treatment facilities run instantly possible disruptions from the raw water is drinking water reservoir in Ayvalı whether or not is open to debate.