Kahramanmaraş iline içme suyu sağlayan Pınarbaşı, Karasu ve Ayvalı kaynaklarının içme suyu kalitesinin araştırılması
Kahramanmaras province drinking water that Pınarbaşı, the Karasu, Ayvalı resources and investigation of water quality
- Tez No: 436263
- Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA DOLAZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Çevre Mühendisliği, Environmental Engineering
- Anahtar Kelimeler: Drinking water, Water features, Water quality parameters
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Çevre Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 84
Özet
Su yaşam için çok önemli bir kaynaktır. Bu nedenle dünya nüfusu arttıkça dünyada var olan su kaynaklarının daha planlı ve ekonomik kullanımı gündeme gelmektedir. İnsanların var olan su kaynaklarının bulunduğu bölgelere göçerek yerleşmeleri ve bu kaynaklar yetersiz hale gelince de yerleşim merkezlerini terk ederek, başka ve daha bol su kaynaklarının bulunduğu bölgelere göçmeleri, zamanla imkânsız hale gelmiş ve bu durum insanları başka çözümler üretmeye yöneltmiştir. Bu çerçevede, insanların su kaynaklarının bulunduğu bölgelere gitmeleri yerine, bu kaynakların insanların yaşadığı yerleşim merkezlerine getirilmesi düşünülmüştür. Yerleşim merkezlerinin su ihtiyaçlarının karşılanması konusunda yapılan çalışmalar, birçok aşamalardan geçtikten sonra günümüzde o kadar gelişmiştir ki, artık insanların su kaynağına bizzat giderek su ihtiyaçlarını karşılamak gibi bir problemleri hemen hemen kalmamıştır. Çünkü ihtiyaç duydukları her yerde istedikleri zaman suyu bulabilmektedirler. Uygulamalardan ve ekonomik nedenlerden kaynaklanan bazı aksamalar dışında, Su Getirme ve Kanalizasyon Bilim dalı, bilimsel ve teknolojik açıdan bu imkânı sağlayabilmektedir. Bu çalışmada Kahramanmaraş'a su temini eden Ayvalı yüzey suyunun, Karasu ve Pınarbaşı kaynakların özellikleri, kalite kontrolleri, fiziksel, kimyasal ve bakteriyolojik parametrelerin araştırılması amaçlamaktadır.
Özet (Çeviri)
Water is a vital resource for life. There fore, existing in the world, the world population increases and economic use of water resources has been raised more planned. People's existing water supplies to the regions migrate settlements and these resources become inadequate as well as for settlements, leaving the other and morea bundant water resources inregions with migrationover time, become impossible and people with this condition other solutions have led. In this context, th eregion's water resources go to the people instead of the people of these resources is intended to be brought in to thein habited settlements. Water to meet th eneeds of the residential are as in the studies, after passing through many stages it is so advanced now a days, people now seem to meet water needs in person to the water supply problem is almost out. Because they need when ever they want, wherever they are found in water. And economic reasons arising for mapplications other than some disruption, Water Supply and Seweragefield of study, scientific and technologic alterms, this can offer. Theaim of this study was to supply water to the city of Kahramanmaras specifications and quality contro lparameters of the sources of drinking water should be investigate dandthephysical, chemical and bacteriological parameter saim stoin form about.