Harran ovasında tarımsal ilaç kullanımının ekonomik analizi
Economic analysis of pesticide use in Harran plain
- Tez No: 343593
- Danışmanlar: PROF. DR. CUMA AKBAY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: İlaçlama Masrafları, Ekonomik Analiz, Harran Ovası, Plant protection Costs, Economic Analysis, Harran Plain
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarım Ekonomisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 64
Özet
Tarımsal ilaçlar, tarımsal üretim sürecinde ürünleri hastalık ve zararlılardan koruyan ve buna bağlı olarak verim kayıplarını azaltmaya yarayan önemli girdilerden biridir. Bu çalışmanın amacı Türkiye'nin önemli ovalarından biri olan Harran Ovası'nda tarımsal ilaç kullanımının ekonomik analizini yapmak ve çiftçilerin ilaç kullanım konusunda bilinç düzeylerini belirlemektir. Çalışmada, 130 çiftçi ile yapılan anket çalışması sonucunda ürün bazında yapılan değerlendirmede çiftçilerin dekar başına yaptıkları ilaçlama masraflarının toplam değişen masraflar içerisindeki payı pamuk için %14,83, buğday için %12,78 ve mısır için %7,58'dir. İşletmelerin işletme bazında yaptıkları ilaçlama masrafları incelendiğinde işletmelerin dekar başına yaptıkları insektisit masrafı toplam ilaçlama masrafının %71,10'u, herbisit masrafları %25,44'ü ve fungusit masrafları toplam ilaçlama masrafının %3,46'sı olarak bulunmuştur.Çiftçilerin ilaçlama konusunda yeteri kadar bilgili olmadığı ve bilinç düzeylerinin düşük olduğu, ilaçlama konusunda ilaç bayilerinin çok etkin olduğu, tarım danışmanlarının ve tarım teşkilatında çalışanların yapacakları eğitim faaliyetiyle çiftçilerin bilinç düzeyinin yükselebileceği ve ilaçlama masraflarının düşebileceği sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
Agricultural chemicals that protects products from the diseases and pests in the agricultural production process and furthermore, one of the important inputs for reducing yield losses. The aim of this study was to determine the level of farmers' awareness about pesticide use and make an economic analysis of pesticide uses in the Harran Plain which is one of the most important plain in Turkey.In this study, the results of questionnaires conducted with 130 farmers on the basis of pesticide costs per decare by the applications of farmers, the shares of pesticide in the total variable costs for cotton was 14.83%, for wheat was 12.78% and for maize was 7.58%. When agricultural farmers were examined on the basis of their total pesticide costs per decare, the shares have been found for insecticide was 71.10 %, herbicide was 25.44% and fungicide was 3,46 %. Consequently, the farmers do not have knowledges sufficiently on the pesticide applications and their awareness are low, the pesticide dealers are very effective in the pesticide application methods. The awareness of farmers can be increased by the agricultural organizations and consultants, only in this way the costs of pesticide applications may decrease with trainings activities.