Yeni N, O tipi bidentat azo-schiff bazı ve metal kompleksinin sentezi ve kristal yapısı
Synthesis and crystal structures of new N, O type bidentate azo-schiff base and its metal complexes
  1. Tez No: 343601
  2. Yazar: TUĞBA EREN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MÜKERREM KURTOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kimya, Chemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Diazolama, Azo boyaları, Azo-azometin, Cu(II) kompleksi, Kristal yapısı, Spektroskopik çalışmalar, Diazotization, Azo dyes, Azo-azomethine, Copper(II) complex, Crystal structure Spectroscopic studies
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 85
Özet
Bu çalışmada, yeni bir azo-azometin boyası, 4-[(E)-phenyldiazenyl]-2 [(E) {[4 -(propan-2-il)fenil]imino}etil]fenol (nx-ipaH) ve Cu(II) kompleksi, [Cu(nx-ipa)2] sentezlenmiş ve yapıları, element analizleri, kızılötesi, UV.vis., 1H-, 13C-NMR ve kütle spektrumları alınarak analitik ve spektroskopik yöntemler ile karakterize edilmiştir. Hem ligand ve hem de metal kompleksin, X-ışını difraksiyon çalışmaları için uygun olan tek kristalleri elde edilmiştir. Ligandın yapısında, 2.580 (3) bir mesafe ile intramoleküler fenol-imin hidrojen bağı (O1...N1) bulunmaktadır. Yapıyı kararlı kılan CH...O ve CH...N=N tipi zayıf moleküller arası hidrojen bağı etkileşimleri de vardır. Kompleksin yapısında, merkezi metal atomu, iki azo-Schiff bazlı moleküllerin iki fenolat oksijen atomu ve iki imin azot atomuna, yaklaşık bir kare düzlemsel geometride koordine olur. Hazırlanan bileşiklerin termal özellikleri TGA ile incelenmiştir. Azo-azometin bileşiğinin ve Cu(II) metal kompleksinin elektrokimyasal ve fotolimünesans özellikleri araştırılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study, a new azo-azomethine dye, 4-[(E)-phenyldiazenyl]-2-[(E)-{[4-(propan-2-yl)phenyl]imino}methyl]phenol (nx-ipaH) and its Cu(II) complex, [Cu(nx-ipa)2] were synthesized and characterized by the analytical and spectroscopic methods such as elemental analyses, infrared, UV.vis., 1H-, 13C NMR and mass spectra. Single crystals suitable for X-ray diffraction studies were obtained for both the ligand and metal complex. In the structure of the ligand, there is an intramolecular phenol-imine hydrogen bond (O1...N1) with a distance of 2.580(3)Å. There are also weaker intermolecular hydrogen bond type interactions CH...O and CH...N=N stabilising the structure. In the structure of the complex, the central metal atom is coordinated to two phenolate oxygen atoms and two imine nitrogen atoms of two azo-Schiff base molecules in an approximate square-planar geometry. Thermal properties of the prepared compounds were investigated by TGA. Fotolimunesance and electrochemical characteristics of the azo-azomethine ligand and its Cu(II) metal complex were examined.