Gümüş nanopartiküllerin (AgNP) sentezi ve karakterizasyonu
Synthesis and characterization of silver nanoparticles (AgNP)
  1. Tez No: 343617
  2. Yazar: BENOL BİLGİLİ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. FATMA AYHAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kimya, Chemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Çevreci Yaklaşım, Gümüş Nanopartikül Sentezi, Karakterizasyon, Environmental Approach, Synthesis of silver nanoparticles, Characterization
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 130
Özet
Gümüş uzun yıllardan beri tıbbi ve endüstriyel işlemlerde mevcut birçok bakteri suşuna ve mikroorganizmalara karşı inhibe edici bir madde olarak bilinmektedir. Gümüş ve gümüş nanoparçacıkların en çok kullanılan ve bilinen uygulamaları tıp endüstrisindedir. Bunlardan bazıları yanık ve açık yaralarda iltihaplanmayı önlemek için gümüş içeren bölgesel merhem ve kremler, gümüş aşılanmış polimerler ile hazırlanmış tıbbi alet ve implantlar olarak sayılabilir. Günümüzde nanoparçacık üretim işlemlerinde çeşitli indirgeyici kimyasallar yaygın olarak kullanılmaktadır. Sentetik indirgeyici katkı maddelerinin toksik özellikleri veya biyolojik zararları nedeni ile doğal özütlere dayalı gümüş NP'lerin üretimi çevreci yaklaşımlar açısından en uygun yöntem olarak düşünülmektedir. Tez çalışmasında Muğla, Marmaris yöresinde yetişen ve endemik bir tür olan Sığla ağacı (Liquidambar orientalis Miller variete Integriloga) bitkisinin yapraklarından elde edilecek özüt ile gümüş nanoparçacıklar (NP) elde edilmesi hedeflenmiştir. Sentez değişkenleri özüt derişimi, gümüş nitrat derişimi ve sıcaklık olarak belirlenmiştir. Değişken değerlerinin alt ve üst sınırlarına benzer çalışmalar doğrultusunda karar verilmiştir ve faktöriyel tasarım ile deneysel çalışma planı oluşturulmuştur. Gümüş NP'lerin spektrofotometrik yöntem ile karakterizasyonu zamana karşı absorbans ölçümü ile gerçekleştirilmiştir. Geçirimli Elektron Mikroskobu ile yapılan görüntüleme sonuçlarından sentez koşullarının AgNP'lerinin boyut ve boy dağılımının etkisi değerlendirilmiştir. Sentezlenen nanopartiküllerin genelde 5-20 nm boyut dağılım aralığında olduğu bulunmuştur. Sonuç olarak çevreci yaklaşım ile gümüş nanopartiküller başarı ile sentezlenmiştir
Özet (Çeviri)
Silver is known as an inhibiting agent against many bacterial strains and mikroorganisms in medical and industrial processes for many years. The most used and known applications of silver and silver nanoparticles is in medical industry. Some of them can be counted as silver containing topical ointment and creams in order to prevent the inflammation in burns and open wounds, medical devices and implant materials prepared with silver impregnated polymers. Nowadays, different reducing chemical agents are currently used in the nanoparticle production processes. The production of silver NP's based on natural extract is considered as the most suitable method in terms of environmental approches due to toxic affects or biological damages of synthetic reducing additives. In the research thesis, it was aimed to synthesize silver nanoparticles (NP) with the extract obtained from the leaves of an endemic plant, Sığla tree (Liquidambar orientalis Miller variete Integriloga) which grows in Marmaris, Muğla reagion. The extract concentration, silver nitrate concentration, and temperature were determined as synthesis parameters. The limits of parameter values were decided from the similar research studies and experimental research study plan was constituted by factorial design. The characterization of silver NP by spectrophotometric method was done by absorbans measurements versus time. The effect of synthesis parameters to size and size distribution of AgNP's was evaluated from the Tunneling Electron Microscope image results. It was found that the synthesized nanoparticles have 5-20 nm size distribution range. As the result, silver nanoparticles were succesfully synthesized by environmental approach.