Gümüş nanopartiküllerin kırmızı lahana ekstresi ile uv destekli sentezi, karakterizasyonu ve antimikrobiyal davranışlarının incelenmesi
Uv assisted synthesis of silver nanoparticles with red cabbage extract, characterization and investigation of antimicrobial behavior
- Tez No: 943983
- Danışmanlar: PROF. DR. İSMAİL ÖÇSOY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyoteknoloji, Biotechnology
- Anahtar Kelimeler: Kırmızı Lahana Bitkisi, Gümüş nanopartikül, UV indirgeme, antibakteriyel etki, Red Cabbage Plant, Silver nanoparticle, UV reduction, antibacterial effect
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Nanobilim ve Nanoteknoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 65
Özet
Nanoteknolojinin gelişmesi başta sağlık ve tıp olmak üzere enerji, tekstil, malzeme ve inşaat gibi birçok alanda yeni çalışmalara olanak sağlamıştır. Gümüş nanopartiküller benzersiz antimikrobiyal özelliklere sahip olduğu için sentezleri birçok araştırmanın konusu olmuştur. Gümüş nanopartiküllerin sentezinde kimyasal maddelerin kullanılması, toksik kimyasal atıkların oluşması, oluşan nanopartiküllerin stabilitelerinin düşük olması ve biyomedikal uygulamalarda kullanılamaması nedeniyle çok tercih edilmemektedir. Bu nedenle bu tez çalışmasında, biyomedikal uygulamalarda da kullanılabilecek nanopartiküllerin çevre dostu yeşil sentezi gerçekleştirilmiştir. Yeşil sentez sürecinin daha kısa sürede tamamlanabilmesi için de sentez UV ışığı altında gerçekleştirilmiştir. UV ışığı ile yeşil sentez yoluyla küresel, tek boyutlu ve stabil gümüş nanopartiküller sentezlenmiştir. Sentezlenen AgNP'lerin UV-Vis Spektroskopisi, STEM, FT-IR, Zeta Potansiyeli ve DLS ile karakterizasyonu yapılmıştır. Gram pozitif ve gram negatif bakteriler üzerinde de antimikrobiyal etkileri incelenmiştir. UV desteği ile kısa sürede, ucuz, çevre dostu, stabil, antimikrobiyal etkiye sahip gümüş nanopartiküller sentezlenmiştir.
Özet (Çeviri)
The development of nanotechnology has enabled new studies in many areas such as health and medicine, energy, textile, materials and construction. Since silver nanoparticles have unique antimicrobial properties, their synthesis has been the subject of many studies. The use of chemical substances in the synthesis of silver nanoparticles is not preferred much due to the formation of toxic chemical wastes, the low stability of the formed nanoparticles and the fact that they cannot be used in biomedical applications. Therefore, in this thesis study, environmentally friendly green synthesis of nanoparticles that can also be used in biomedical applications was carried out. The synthesis was carried out under UV light in order to complete the green synthesis process in a shorter time. Spherical, one-dimensional and stable silver nanoparticles were synthesized through green synthesis with UV light. The synthesized AgNPs were characterized by UV-Vis Spectroscopy, STEM, FT-IR, Zeta Potential and DLS. Their antimicrobial effects on gram-positive and gram-negative bacteria were also examined. With UV support, cheap, environmentally friendly, stable silver nanoparticles with antimicrobial effect were synthesized in a short time.