4-vinil piridin aşılanmış poli(etilen tereftalat) liflere gümüş adsorpsiyonu yapılarak antibakteriyel özelliğinin incelenmesi
Investigation of antibacterial properties by adsorption silver to 4-vinly pyridine monomer grafted poly(ethylene terephthalate) fiber
- Tez No: 344004
- Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA YİĞİTOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyoteknoloji, Kimya, Biotechnology, Chemistry
- Anahtar Kelimeler: Poli(etilen tereftalat) lif, 4-vinil piridin, Metal adsorpsiyonu, Antibakteriyel özellik, Gümüş, Poly (ethylene terephthalate) fiber, 4-vinyl pyridine, Metal adsorption, an antibacterial property, Silver
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kırıkkale Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 73
Özet
Çalışmada, poli(etilen tereftalat) (PET) lifler üzerine 4-vinil piridin monomerinin aşılanması sulu ortamda benzoil peroksit (Bz2O2) başlatıcısı kullanılarak yapılmıştır. PET lifler aşılamayı kolaylaştımak amacıyla polimerizasyon işleminden önce dikloroetan (DCE) içerisinde 90 °C'de 2 saat süre ile şişirilmiştir.4-Vinil piridin aşılanmış PET lif üzerine Ag(I) iyonu adsorpsiyonu işlemi kesikli (patch) sistemde yapılmıştır. 4-Vinil piridin aşılanmış PET liflerin Ag(I) metali iyonlarını adsorplama kapasitesi üzerine pH, aşı yüzdesi, adsorpsiyon süresi, başlangıç iyon derişimi ve adsorpsiyon sıcaklığı gibi parametrelerin etkileri araştırılmıştır.Ag(I) iyonunun adsorpsiyonu için bulunan optimum değerler kullanılarak sentezlenen liflerin antibakteriyel özellikleri incelenmiştir. Antibakteriyel özellik belirleme çalışmalarında S. aureus, P. aureginosa, E.coli bakterileri kullanılmıştır. Katı besiyeri ortamında bakteri ekimi yapılmış, üzerine 4-vinil piridin aşılanmış ve gümüş adsorbe edilmiş PET lifler disk haline getirilerek yerleştirilmiştir. Besiyerine koyulan diskler etrafında oluşan zonlara bakılarak disklerin antibakteriyel özelliğe sahip olduğu belirlenmiştir. Besiyerine hazırlanan disklere ilave olarak bakterilere etki eden antibiyotik diskleri de yerleştirilmiş ve zon çapları bakımından karşılaştırma yapılmıştır. Katı besiyeri ortamına PET lif, 4-VP aşılanmış PET lif, 4-VP aşılanmış ve gümüş adsorbe edilmiş PET lif diskleri yerleştirilmiş ve antibakteriyel özellikleri karşılaştırılmıştır. Farklı Ag(I) derişimlerinde adsorbe edilen lifler S. aureus ekimi yapılan sıvı bakteri ortamına atılmış ve Ag(I) iyonu derişimi arttıkça bakteri üremesinin azaldığı üreme eğrisi ile gösterilerek saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
In the study, grafting of 4-vinyl pyridine monomer on poly (ethylene terephthalate) (PET) fibers were made by using benzoyl peroxide (Bz2O2) initiator in aqueous medium. For the purpose of expediting grafting, PET fibers were swelled up in dichloroethane (DCE) for 2 h at 90 °C before polymerization process.Adsorption of Ag(I) ion on 4-vinyl pyridine grafted PET fiber was examined in batch equilibration technique. Effects of various parameters such as pH, graft yield, adsorption time, initial ion concentration and adsorption temperature on the adsorption amount of Ag(I) metal ions onto 4-vinyl pyridine grafted PET fibers were investigated.Antibacterial properties of the fibers synthesized by using the optimum values for the adsorption of Ag ion were investigated. S. aureus, P. aureginosa, E. coli were used in studies of determination of the antibacterial properties. Cultivation of bacteria was made in agar medium, and PET fibers grafted 4-vinyl pyridine and adsorbed silver were placed by working up into disk on medium. It was determined that disks had antibacterial properties by looking zones around the disks placed in culture medium. Antibiotic disks acting bacteria in addition to disks to medium were placed, and in terms of zone diameters were compared. PET fiber, PET fiber grafted 4-vinyl pyridine, PET fiber grafted 4-vinyl pyridine and adsorbed silver to agar medium were placed, and their antibacterial properties were compared. Fibers adsorbed in different Ag(I) concentrations were put liquid medium made cultivation S. aureus, and it was determined that bacterial growth decreased as Ag(I) ion concentration increased by looking with bacterial growth.