Akut iskemik inmede serum chemerin düzeyi ve karotis intima-media kalınlığı ilişkisinin değerlendirilmesi
The relationship between chemerin levels and carotid intima-media thickness in ischemic stroke
  1. Tez No: 344096
  2. Yazar: İKLİMYA NİMET ATAŞ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. CANER FEYZİ DEMİR
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Nöroloji, Neurology
  6. Anahtar Kelimeler: İskemik inme, Chemerin, Karotis intima-media kalınlığı, Ischemic stroke, Chemerin, Carotid intima-media thickness
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Fırat Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Nöroloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 81
Özet
İskemik inme dünya genelinde ölüm nedenleri arasında ilk sıralarda yer almaktadır. İskemik inmelerin en önemli nedeni aterotrombotik olaylardır. Ateroskleroz intima tabakasında aterom adı verilen plakların oluşumu ile karakterize ilerleyici inflamatuar bir hastalıktır. Bazı çalışmalarda adipoz dokudan salınan adipokinlerin lokal ve endokrin etkilerini aterosklerotik lezyonlar üzerinde gösterdikleri bulunmuştur. Bu adipokinlerden biri de inflamasyon ve koagulasyon sırasında serin proteazlar tarafından aktive olup inflamasyon bölgesine makrofajların ve dendritik hücrelerin kemotaksisini uyaran chemerindir. Bu çalışmada, iskemik inme hastalarında chemerin düzeyi ve aterosklerozun erken belirteçlerinden karotis intima-media kalınlığı arasındaki ilişkinin araştırılması amaçlandı.Çalışmaya akut iskemik inme tanısı konulan 40 hasta ve sağlıklı 40 gönüllü birey alındı. Serum chemerin düzeyleri, hasta grubuyla kontrol grubu arasında karşılaştırıldı. Hastaların kranial görüntülemeleri ve nörolojik muayeneleri yapıldı. Grupların demografik verileri kaydedildi. HT, DM, kalp hastalıkları vb. risk faktörleri değerlendirildi. Karotis intima-media kalınlığı doppler ultrason ile ölçüldü. Ayrıca, serum chemerin düzeyi ve karotis intima-media kalınlığı hasta grubunda TOAST (Trial of Org 10172 in Acute Stroke Treatment) sınıflamasına göre karşılaştırıldı.Hasta grubunun ortalama chemerin düzeyi, kontrol grubunun ortalama chemerin düzeyinde daha yüksek bulundu ve karşılaştırıldığında aradaki fark istatiksel olarak anlamlı idi (p0.05).Sonuç olarak bu çalışmada, chemerin molekülünün ateroskleroz ve dolayısıyla iskemik inme gelişiminde rolü olabileceğini düşünüldü. Bununla birlikte; chemerin düzeyinin iskemik inmede özellikle akut dönemde artması, proinflamatuar etkisinin yanında başka etkilerinin de olabileceğini düşündürmektedir.
Özet (Çeviri)
Ischemic stroke is one of the most common causes of death worldwide. Ischemic strokes are most often caused by atherothrombotic processes.Atherosclerosis is a chronic inflammatory disease, characterized by formation ofplaques called atherom in the intima layer. Some studies have shown that adipokines secreted from adipose tissue have local and endocrin effects on atherosclerotic lesions. One of these adipokines is chemerin activated by inflammatory and coagulation serine proteases and stimulate chemotaxis of dendritic cells and macrophages to the site of inflammation. In this study, the relationship between high chemerin levels and carotid intima-media thickness, as an early predictor of atherosclerosis, is evaluated in patients with ischemic stroke.40 (fourty) patients diagnosed with acute ischemic cerebrovascular disease and control group of 40 (fourty) healthy volunteers were evaluated prospectively.The patients underwent cranial imaging, and neurological examinations were performed. The demographic characteristics of the groups were recorded. In addition, risk factors for ischemic stroke, such as hypertension (HT), diabetes mellitus (DM) and cardiac disease were evaluated. The carotid intima-media thickness was measured using doppler ultrasound. The serum chemerin levels were also compared according to the size of the ischemic areas in the TOAST (Trial of Org 10172 in Acute Stroke Treatment) category in the patients group.Serum chemerin levels were higher in patient group than the control group. There was statistically significant (p0.05).Consequently, in this study we discovered that serum chemerin molecule may have role in atherosclerosis and ischemic stroke. Also; it is assumed that chemerin viihas other effects besides proinflammatory ones because of the fact that chemerin levels increase in ischemic stroke, especially in acute periods.