Etanolün sıçan testis dokusunda meydana getirdiği apoptotik değişiklikler üzerine elettaria Cardamomum'un etkilerinin araştırılması
The investigation of effects of eletteria cardamomum on the apoptotic alterations induced by ethanol in rat testes
- Tez No: 344102
- Danışmanlar: DOÇ. DR. DÜRRİN ÖZLEM DABAK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Histoloji ve Embriyoloji, Histology and Embryology
- Anahtar Kelimeler: Etanol, Testis, Cardamom, Apoptozis, Ethanol, Testis, Cardamom, Apoptosis
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Fırat Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Histoloji ve Embriyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 88
Özet
Etanol (etil alkol) testis toksini olarak bilinmektedir. Elettaria cardamomum (Cardamom) ise ülkemizde kakule adı ile bilinen tohumları baharat olarak da kullanılan bir bitkidir. Cardamomun başlıca anti-inflamatuar ve antioksidan olmak üzere dokulara birçok olumlu etkileri bulunmaktadır.Bu çalışmada etanol ile oluşturulan testis hasarına karşı Cardamom'un koruyucu etkilerinin incelenmesi amaçlanmıştır. Çalışmada 21 adet erişkin Wistar Albino tipi erkek sıçan kullanıldı. Sıçanlar 3 gruba ayrıldı. Kontrol grubuna; 10 gün boyunca her gün intraperitoneal ( i.p.) yolla 5 ml serum fizyolojik, Etanol grubuna; 10 gün boyunca her gün aynı volümde i.p. yolla 5 ml serum fizyolojik + etanol (3 g/kg) ve Etanol + Cardamom grubuna; 10 gün boyunca her gün i.p. yolla serum fizyolojik + etanol (3 g/kg) ile birlikte oral olarak Cardamom (500 µL/kg) uygulaması yapıldı. Deney sonunda testis dokuları çıkarılıp rutin histolojik takipler yapıldıktan sonra histolojik boyamalar ve TUNEL metodu uygulandı.Etanole maruz kalan sıçanlar kontrol grubu ile karşılaştırıldığında testis dokularında peritübüler vasküler konjesyon, seminifer tübüllerde dejenerasyon, tübül bazal membranında invaginasyonlar ve olgunlaşmasını tamamlamamış spermatogenetik seriye ait hücrelerin lümen içine dökülmeleri gözlendi. Etanol ile birlikte Cardamom uygulanan grupta ise peritübüler vasküler konjesyon, tübül bazal membran invaginasyonlarında düzelme gözlenmesine rağmen seminifer tübül dejenerasyonu ve spermatogenetik seriye ait hücrelerin lümen içine dökülmelerinde belirgin bir iyileşme görülmedi.Apoptotik hücrelerin belirlenmesi için yapılan TUNEL boyamanın ışık mikroskobu altında incelenmesi sonucunda kontrol grubu ile karşılaştırıldığında Etanol verilen grupta seminifer tübüllerdeki apoptotik hücrelerde belirgin bir artış vardı. Etanol ile birlikte Cardamom verilen grupta ise seminifer tübüllerdeki apoptotik hücrelerin etanol verilen gruba göre azaldığı belirlendi.Sonuç olarak; Cardamom'un Etanolün testis seminifer tübüllerinde meydana getirdiği apoptotik hücre artışına karşı koruyucu olumlu etkilerinin olduğu gözlendi.
Özet (Çeviri)
Ethanol (ethyl alcohol) is known as a testicular toxin. Elettaria cardamomum (cardamom) known as kakule in our country and seeds of it are used as a herbal spice. Cardamom has benefical effects on tissues such as anti-inflammatory and anti-oxidant properties.The aim of this study was to investigate preventive effects of Cardamom on testicular damage induced with ethanol. Twenty-one adult male Wistar rats were used in the study. The rats were divided into 3 groups, saline-treated group, ethanol(3 g/kg)-treated group, ethanol (3 g/kg)-and Cardamom (500 µL/kg)-treated group. Ethanol was administrated daily (in 5ml saline) intraperitoneally for 10 days, and the same volume of saline was administrated for the controls. Cardamom was administrated orally for 10 days. At the end of the experiment, testes tissues collected from the animals were processed by using routine paraffin techniques. The sections of testes were stained by histological dying and TUNEL method.Peritubular vascular congestion, degeneration in seminiferous tubules, invaginations of tubular basement membrane and sloughing of immature germinal cells to the lumen were observed in ethanol-treated group compared to the controls. Althought peritubular vascular congestion and invaginations of tubular basement membrane were improved, degeneration in seminiferous tubules and sloughing of immature germinal cells to the lumen were not significant improvement in Ethanol and Cardamom treated group compared to the controls.TUNEL-positive cells were markedly increased in the seminiferous tubules in ethanol-treated group compared to the controls. TUNEL-positive cells were decreased in the seminiferous tubules in Cardamom treated group compared to the ethanol-treated group.In conclusion, it was determined that Cardamom had protective positive effects on apoptotic cell increment in seminiferous tubules induced by ethanol.