Astım hastalarında Th17 ilişkili sitokinler ve hastalık şiddeti ile ilişkisi
Th17 related cytokines in asthma and relation with disease severity
  1. Tez No: 344103
  2. Yazar: GAMZE KIRKIL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HANDAN AKBULUT
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Allerji ve İmmünoloji, Allergy and Immunology
  6. Anahtar Kelimeler: Astım, I h 17 hücre, astım kontrol testi, Asthma, Thl7 cell, asthma control test
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Fırat Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İmmünoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 100
Özet
Astımın temel özelliklerinden biri hava yolu inilamasyonudur ancak hastalık şiddeti ile inflamasyonun yoğunluğu arasındaki ilişki net olarak tanımlanmamıştır. Bu çalışmada astım hastalarında inflamasvon ile ilişkili olduğu düşünülen Thl7 ilişkili sitokin düzeylerini belirlemeyi ve bu sitokinlerin astım kontrol test (AKT) skorları ve solunum fonksiyon parametreleri ile ilişkisini araştırmayı amaçladık.Çalışmaya 60 astım hastası, 20 sağlıklı kontrol olgusu dahil edildi. Astım hastalan kontrol durumuna göre 3 gruba ayrıldı;“tam kontrol”,“kısmi kontrol”ve“kontrolsüz”. Tüm olguların serum TNF-a, TGF-(İ IL-6, IL-17A, IL-17F, IL-21, IL-22 ve IL-23 konsantrasyonları ölçüldü ve solunum fonksiyon testleri yapıldı.Astım hastalarının sitokin düzeyleri, IL-23 hariç, kontrol grubundan belirgin yüksekti (TNF~a için p=0.004, TGF-p için p= 0.01, IL-6 için p=0.000, IL¬IT için p=0.000, IL-17F için p= 0.008, IL-21 için p= 0.000, IL-22 için p- 0.015). IL-6, IL-21 ve IL-23 düzeylerinin AKT skorları ile anlamlı negatif korelasyon gösterdiği (sırasıyla r=-0.364, p 0.004, r=-0.295, p-0.022, r=-0.546, p-0.000), AKT skorları île FEVj değeri arasında pozitif korelasyon olduğu tespit edildi (r=0.520, p=0.000). Sitokin düzeyleri ile FEV} değeri arasındaki ilişki araştırıldığında; IL-6 ve IL-21 düzeyleri ile F'EVj değeri arasında negatif korelasyon varlığı tespit edildi (sırasıyla r-~0.3û, p=Q.017, 0.36, p=0.004)Sonuç olarak, özellikle hastalığı kontrol altında olmayan astım hastalarında Th!7 ilişkili sitokin düzeylerinin belirgin yüksek olduğunu saptadık. Bu hastalarda. Ih 17 sitokinlerini hedefleyen bir tedavinin, nötrofıük inflamasvonve steroid direncinin ön planda olduğu ağır astımlı hastalarda faydalı olabileceğini düşünüyoruz.
Özet (Çeviri)
Airway inflammation is one of the basic characteristics of asthma but the relation between intensity of inflammation and disease severity has not clearly defined. We aimed to investigate the levels of Thl7 related cytokines which are thought to be related with inflammation in asthmatic patients, and the relation between these cytokines and pulmonary function parameters, asthma control test (ACT) scores.Sixty asthma patients, 20 healthy subjects were inrolled into the study. Asthma patients divided into 3 groups upon to their control;“full control”,“partial control”, ituncontroI". Serum levels of TNF-a, TGF-p, IL-6, IL-17A, IL- 17F, 1L-21, IL-22, and IL-23 were evaluated, and pulmonary function tests of all subjects were done.Cytokine levels, except IL-23, of asthma patients were significantly higher than control group (for TNF-a p-0.004, for TGF-p p= 0.01, for IL-6 p=0.000, for 1L-17 p=0.000, for IL-17F p= 0.008, for IL-21 p= 0.000, for IL-22 p= 0.015). Significant negative correlation was seen between ACT scores and IL-6, IL-21, ?L-23 levels (r=-0.364, p=0.004, rMX295, p=0.022. r=~0.546, p=0.000, respectively), A positive correlation was determined between AC f scores and FEVj values (r^0.520, p=0,000). When the relation between cytokine levels and FEVj values are evaluated, it was seen that IL-6 and IL-21 levels were negatively eorrelated with FEVj values (r=-0.30, p=0.017, r=-0.36, p=0.004 respectively).In conclusion, we determined that Thl7 related cytokine levels were markedly increased in, especially, uncontrolled asthma patients. We think that a theraphy targeted the Thl7 cytokines can be useful in severe asthma patients with neutrophilic inflammation, and steroid resistance.