Erciş'te sosyal riski azaltma projesi kapsamında şartlı nakit transferi alan kadınların mediko-sosyal durumları ve şartlı nakit transferi alma koşullarının değerlendirilmesi
The evaluation of the essentials of conditional cash transfer and medico social aspects of women who take conditional cash transfer within the scope of the project of social risk reduction in Erciş
  1. Tez No: 344109
  2. Yazar: AYSEL BÜLEZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AYŞE YÜKSEL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Halk Sağlığı, Public Health
  6. Anahtar Kelimeler: Child Poverty, Fighting Poverty, Conditional Cash Transfers (CCTs)
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yüzüncü Yıl Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 79
Özet
Yoksulluk, günümüzde gelişmiş ve gelişmekte olan bütün ülkelerin yüz yüze olduğu en önemli ekonomik ve sosyal sorunların başında gelmektedir. Bu araştırmanın amacı; Dünya Bankası kredi desteğiyle 2001 yılında uygulamaya konulan Sosyal Riski Azaltma Projesi (SRAP) Şartlı Nakit Transferi (ŞNT) bileşeni Van İli Erciş ilçesi uygulamasının etkisini değerlendirmektir. Çalışmada, bu kapsamda yapılan sağlık yardımlarının 0-6 yaş çocuklar ve gebe kadınlar üzerinde sonuçlarını değerlendirmek amacıyla, yararlanıcılar üzerinde bir anket yapılmıştır. Anket sonuçları öncelikle katılımcıların betimsel özellikleri itibariyle değerlendirilmiş, daha sonra da kişi başına gelir ve yoksulluk açığı değişkenlerinin bağımlı değişken olarak kullanıldığı çok değişkenli analizlere geçilmiştir. Yapılan analizlere göre, SRAP ŞNT'nin çocuk yoksulluğunu azaltmada, özellikle, sağlık göstergelerinin iyileşmesinde ve kadının aile içindeki konumunun güçlenmesinde katkıda bulunduğu sonucuna ulaşılmıştır.Anahtar Kelimler: Çocuk Yoksulluğu, Yoksullukla Mücadele, Şartlı Nakit Transferleri (ŞNT).
Özet (Çeviri)
In the Ereiş, at the extend of reduction of social risks, women who have taken conditional cash transfering, have been evaluated their medico-social situation and conditionals of taking conditional cash transfering, Yuzuncu Yıl University, the department of Public Health of the Institute of Medical Sciences, the postgraduate thesis, Van, 2013.Today; the poverty combines one of the major economic and social problems that developed and developing states have to deal with. The main purpose of this research is to analyze the effect of the Social Risk Reduction (SRAP) Project and Conditional Cash Transfer (ŞNT) with the Van city Erciş County program which is implemented on 2001 with the credit support of the World Bank. In accordance with this purpose, a survey test has been done for the beneficiaries to evaluate the results of the health benefits of the children who are the ages between 0-6 and pregnant women. The results of the survey have been analyzed primarily according to the descriptive attitudes of the participators after the examination of multivariate analyzes which the variances of the rate of poverty and per capita income are used as dependent variables. According to these analyzes; it has been concluded that SRAP and ŞNT contribute the reduction of child poverty with the improving health status indicators and rising the status of the woman in family.