Prostat spesifik antijen (PSA) değeri 2-10 ng/mL olan hastalarda prostat kanseri saptanmasında mikroRNA'ların tanısal değeri
Detection of microRNAs' diagnostic value in prostate cancer patients with 2-10 ng/mL prostate specific antigen (PSA) levels
  1. Tez No: 344121
  2. Yazar: SERİN AKBAYIR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. NECATİ MUŞLU
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Biyokimya, Biochemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Belirteç, Gri zon, mikroRNA, Prostat kanseri, Grey zone, Marker, microRNA, Prostate cancer
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Mersin Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Tıbbi Biyokimya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 99
Özet
Erkeklerde görülen kanserler arasında ikinci sırada yer alan prostat kanserininin erken tanısında kullanılan PSA, bilinen en iyi tümör belirteçlerindendir. Bununla birlikte gri zon olarak isimlendirilen PSA?nın 2-10 ng/mL arasında olduğu durumlarda benign prostat hastalıkları ile prostat kanserlerini ayırmada çok yetersizdir. Özellikle gri zon hastalarında PSA?nın tanısal gücünü arttırabilmek amacıyla kanserle ilişkisi birçok çalışma ile gösterilmiş miRNA?lardan faydalanmayı amaçladık. Mersin Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Üroloji polikliniğine başvuran, prostat biyopsisi yapılmış hastalardan; PSA değeri 2-10 ng/mL aralığında olan ve patoloji sonucu benign olan 44 hasta kontrol grubunu, malign olan 37 hasta hasta-1 ve PSA değeri >10 ng/mL ve patoloji sonucu malign olan 13 hasta hasta-2 grubunu oluşturdu. Toplam 94 hasta serumundan sPSA ve T-PSA düzeyleri direkt kemiluminometrik sandviç immunoassay yöntemi ile ölçüldü. Plazmadan izole edilen miRNA?ların ekspresyonları ise qRT-PCR ile çalışıldı. T-PSA, s/T PSA oranı ve miRNA?ların ROC eğrileri çizilerek en uygun özgüllük, duyarlılık ve kestirim değerleri bulunarak tanısal güçleri karşılaştırıldı. Kontrol-hasta-1 karşılaştırmasında; miRNA?ların tanısal güçleri, daha yüksek AUC?ye sahip olduğu için s/T PSA (AUC=0.602) ile karşılaştırıldı. miR-16-5p (AUC=0.586) ile s/T PSA kombinasyonunun tanısal gücünün daha iyi olduğu gösterildi (AUC=0.616). Kontrol-hasta-2 karşılaştırmasında ise miR-125b-5p ve miR-194-5p?nin tanısal güçlerinin diğer parametrelere göre daha değerli olduğu görüldü (sırasıyla; AUC=0.818 ve 0.806). Sonuç olarak, gri zondaki hastalarda prostatın benign ile malign ayırımını yaparken miR-16-5p ile s/T PSA kombinasyonun tek başına T-PSA veya s/T PSA?dan daha değerli olduğu bulundu. Erken tanıda miRNA rollerinin prostat kanseri evrelerine göre, daha geniş gruplarla ileri araştırmalarla gösterileceğini düşünüyoruz.
Özet (Çeviri)
PSA is the best tumor marker so far used in early diagnosis of prostate cancer which is known as the second most common cancer seen in males. Withal in cases with levels of PSA between 2-10 ng/mL which is known as grey zone it is insufficient to distinguish prostate cancer from benign prostate diseases. In order to increase diagnostic power of PSA we aimed to take the advantage of miRNAs which has been shown to play role in cancer. Prostate biopsy performed patients were grouped to form, PSA in the range of 2-10 ng/mL diagnosed as benign in 44 patients as the control, 37 patients diagnosed with malignancy as patient-1 and PSA is >10 ng/mL, diagnosed as malignant of 13 patients as the patient-2, who applied to Mersin University Medical Faculty Hospital Urology department. A total of 94 patients fPSA and T-PSA levels in serum was measured by direct chemiluminometric sandwich immunoassay method. Expressions of miRNAs isolated from plasma samples were performed by qRT-PCR method. T-PSA, f/T PSA and miRNA expressions were evaluated using ROC curves in order to achieve prognostic power via sensitivity, specifity and cut-off values. Control-patient-1 comparison has shown that f/T PSA ratio has been used to compare with miRNAs diagnostic power because of its better AUC (0.602). miR-16-5p (AUC=0.586) and f/T PSA combination?s diagnostic power (AUC=0.616) has shown the better. Control-patient-2 comparison has seen that miR-125b-5p and miR-194-5p's diagnostic powers have found to be more valuable than the other parameters (respectively; AUC=0.818 and 0.806). In conclusion, discriminate the benign disease from prostate cancers in grey zone, miR-16-5p with f/T-PSA ratio is found more valuable than single T-PSA or f/T PSA ratio. We think the role of miRNA in early diagnosis of prostate cancer according to the stages, will be shown with further researches in larger sample groups.