Sağlık profesyonellerinin hemşirelik işlevlerine ilişkin görüşlerinin belirlenmesi
Determination of opinions of the healthcare professionals on the functions of nursing
  1. Tez No: 344133
  2. Yazar: SEMRA ÜNAL
  3. Danışmanlar: PROF. AYTOLAN YILDIRIM, YRD. DOÇ. DR. KÜRŞAT ÖZDİLLİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: Hemşirelik, hemşirelik işlevleri, sağlık profesyonelleri, Nursing, functions of nursing, healthcare professionals
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Haliç Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 191
Özet
Bu araştırma sağlık profesyonellerinin hemşirelik işlevlerine ilişkin görüşlerinin belirlenmesi amacıyla gerçekleştirilmiştir. Sağlık profesyonellerinden sağlık bakım sisteminin temel işgücünü oluşturmaları ve aralarında işlevsel etkileşimin yüksek olması nedeniyle hemşireler ve hekimler bu araştırmaya alınmıştır. Amaç doğrultusunda hazırlanan anket formu; 2012 yılında İstanbul?da faaliyet gösteren, Sağlık Bakanlığı?na bağlı bir eğitim ve araştırma hastanesi, bir tıp fakültesi hastanesi, bir özel hastane olmak üzere toplam üç hastanede görev yapan N=649 sağlık profesyoneline uygulanmıştır. Anketlerden elde edilen veriler bilgisayar ortamında SPSS 17.0 programı kullanılarak analiz edilmiştir. Araştırmaya katılanların tanımlayıcı özelliklerinin ve hemşirelik işlevlerine ilişkin görüşlerinin dağılımında frekans ve yüzde istatistiklerinden, hemşirelik işlevlerine ilişkin görüşlerinin boyut bazında incelenmesinde ortalama, standart sapma istatistiklerinden, hemşirelik işlevlerine ilişkin görüşlerin tanımlayıcı özelliklerine göre farklılaşma durumunun T testi, tek yönlü Anova ve Scheffe ve Dunnett?s C çoklu karşılaştırma testlerinden faydalanılmıştır. Araştırma sonucunda; ?yönetim?, ?bakım? ve ?eğitim? boyutlarında hemşirelik işlevlerinin daha çok hemşirelerin kararı ile, ?tanı ve tedavi? boyutlarında hemşirelik işlevlerinin ise hekim kararı ile uygulanması yönünde bulgular elde edilmiştir. Ayrıca katılımcıların tanımlayıcı özelliklerine göre hemşirelik işlevlerine ilişkin görüşlerinde istatistiksel açıdan farklar olduğu saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
This study has been carried out for the purpose of determining the views of the healthcare professionals on the functions of nursing. Only nurses and doctors among all healthcare personnel have been included in this study considering the fact that they make up the basic labor force of healthcare system and that there is a high degree of functional interaction between them. The questionnaire form which has been prepared in line with the purpose of this study has been applied to 649 healthcare professionals who are working in three hospitals in Istanbul in 2012, namely an education and research hospital affiliated to the ministry of health, a hospital of the medical faculty and a private hospital. The data obtained from the survey has been analyzed using SPSS 17.0 program in the computer environment. Frequency and percentage statistics have been made use of for the distribution of the complementary characteristics of the subjects and their views on the functions of nursing while average, standard deviation statistics have been made use of for the examination of the views of the subjects on the functions of nursing on a dimensional basis and finally T test, uni-dimensional Anova and Scheffe and Dunnett?s C multi-comparison tests have been made use of in case of the differentiation of the views on the functions of nursing by the complementary characteristics. The findings obtained from the survey showed that the functions of nursing at the ``management??, ``care?? and ``training?? level were implemented rather basing on the decisions of the nurses while the functions of nursing at the ``diagnosis and treatment?? level were implemented rather basing on the decisions of the doctors. Besides it has been found out that there are statistical differences between the views of the participants on the functions of nursing depending on their complementary characteristics.