MI geçiren hastalarda semptomların ve bakım merkezine ulaşmada etkili olan faktörlerin değerlendirilmesi
Evaluation of factors which are effective in reaching maintenance facility and symptoms in patients with MI
  1. Tez No: 344134
  2. Yazar: SEMA KOÇ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ZEHRA DURNA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: Bakım merkezine ulaşma, etkili faktörler, miyokard İnfarktüsü, semptomlar, Reaching Maintenance Facility, Effective Factors, Myocardial Infarction, Symptoms
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Haliç Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 143
Özet
MI geçiren hastalarda semptomların ve bakım merkezine ulaşmada etkili olan faktörlerin değerlendirilmesi amacıyla, Haziran 2013 ? Temmuz 2013 tarihleri arasında İstanbul?da bir Üniversite hastanesinin Koroner Yoğun Bakım Ünitesi ve Kardiyoloji servislerinde tedavi gören 93 hastayla (73 erkek, 20 kadın; ort. yaş 57,89 ± 12,129) yapılmış tanımlayıcı bir çalışmadır. Veri toplama aracı olarak, MI semptomları olan kişilerin hastaneye gecikmesine neden olan faktörlerin değerlendirilmesine ilişkin yazılı kaynak taranarak araştırmacı tarafından geliştirilen bilgi formu kullanılmıştır. Hastaların hastaneye gitmelerinde göğüs ağrısının ana semptom olduğu ve %95,7'sinde hastaları hastaneye getiren ilk şikayetin göğüs ağrısı olduğu görülmüştür. Hastaların %37,6?sı şikayetlerinin kalpten kaynaklandığını düşünürken, %62,4?ü şikâyetlerin kalp dışı nedenlerden kaynaklandığını düşünmüşlerdir. Hastaların %81,7?si şikayetlerin kalpten kaynaklandığını bilmelerinin hastaneye gelme üzerinde çok etkili olacağını belirtmişlerdir. Yaptığımız çalışmada hastaneye gelişi etkileyen en önemli faktörler şikayetlerin kalple ilgili olduğunu anlayamamak, şikayetlerinin geçeceğini ve şikayetlerinin önemli olmadığını düşünmek olarak bulunmuştur. Mİ geçiren hastaların hastaneye geç gelişine neden olan Sosyo-demografik faktörlerin yanında diğer faktörlerin de tanımlanması hastaların kardiyak semptomları tanıyabilme ve tedavi araması için önemlidir. Sonuç olarak bu tür araştırmalar periyodik olarak tekrarlanmalı ve sonuçları hasta eğitiminde kullanılmalıdır.
Özet (Çeviri)
Evaluation of Factors Which Are Effective in Reaching Maintenance Facility and Symptoms in Patients with MI For the aim of the evaluation of factors which are effective in reaching maintenance facility and symptoms in patients with MI, this is a descriptive research which is done with 93 patients (73 male, 20 female; average of age 57.89 ± 12.129) who receive treatment in Coronary Intensive Care Unit and Cardiology Service of a university hospital in İstanbul in between the dates of June 2013 and July 2013. As data collection tool, written records of evaluation of factors which cause people with MI symptoms get late to hospital are scanned and information form which is improved by the researcher is used. It is seen that chest pain is the main symptom for the patients to go to hospital and the first complaint which makes the 95.7% of patients go to hospital is chest pain. While 37.6% of patients think that their complaint originates from cardiac causes, 62.4% of patients think that it originates non-cardiac causes. 81.7% of patients indicated that it would be so effective to go to hospital if they know that their complaints originate from cardiac causes. In our research, the most important factors which affect going to hospital are found as not to get the complaints are cardiac causes, think that the complaints will pass and think that their complaints are not important. Defining also the other factors beside the socio-demographic factors which causes the patients with MI to get late to hospital, is important to identify the cardiac symptoms and looking for treatment by patients. Consequently, these kind of researches should be repeated periodically and they should be used in patient training.