Geleceğin sağlık profesyonellerinin uygulamadaki yaşadıkları risklerin kaygı düzeylerine etkisi (Gümüşhane İli örneği)
Effects of religious levels on the risks of health professionals in the future (sample of Gümüşhane)
  1. Tez No: 506115
  2. Yazar: SEVDA UZUN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ NİLGÜN ULUTAŞDEMİR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: Hastane, Geleceğin sağlık profesyonelleri, Çalışan sağlığı güvenliği., Hospital, Future health professionals, Employee health securi
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Avrasya Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 91
Özet
Bu araştırma bir devlet üniversitesinin sağlık bilimleri fakültesi hemşirelik bölümü 3. ve 4. sınıflarında öğrenim gören öğrencilerin, uygulamaları esnasında maruz kaldıkları tehlike ve riskleri belirlemek ve bu tehlikelerin kaygı düzeylerine üzerine etkisini saptamak amacı yapılan bir araştırmadır. Kesitsel ve tanımlayıcı tipte olan çalışmanın evrenini Eylül-Ekim 2017'de Gümüşhane Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Hemşirelik Bölümü 3. ve 4. sınıflarında öğrenim gören öğrenciler (n=210 kişi) oluşturmuştur. Araştırmanın yapıldığı dönemde derslere aktif katılan 197 öğrenciye (evrenin %93.8'i) ulaşılmıştır Araştırmanın verileri; sosyodemografik özellikler ve çalışma şartlarını içeren sorular ile BAÖ ve SÇGÖ sorularından oluşan anketin direkt gözlem altında uygulanmasıyla toplanmıştır. Verilerin analizinde yüzdelik, ortalama, sayı, standart sapma, Ki-kare testi, Mann Whitney U ve Kuskall Wallis, ANOVA ve korelasyon analizi kullanılmıştır. Araştırmamıza katılan geleceğin sağlık profesyonellerinin %65.6'sı kadın, %34.5'ini erkek olup yaş ortalamaları 21.59±1.40'dır. Hasta ve çalışan güvenliğinin sağlanmasına yönelik tebliğ okuyan öğrencilerin SÇGÖ puan ortalamaları daha yüksek bulunmuştur. Bu araştırmada öğrencilerin uygulama yaptıkları hastanede iş güvenliğinin sağlandığı ancak orta anksiyete yaşadıkları saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
This study is a research aimed at determining the risks and risks that a state university is exposed to during the practice of students in the 3rd and 4th classes of the faculty of health sciences nursing department and to determine the effects of these students on their anxiety levels. The universe of the desctriptive and cross sectional type study was composed of the students (n=210 people) who were educated in the 3rd and 4th classes of the Nursing Department, of Health Sciences Faculty of Gümüşhane University in Semptember-October 2017. During the study period, 197 active students (93.8 percent of the universe) were attended to the classes. Sociodemographic charateristics and working conditions and the questionnnaire consisting of BAS and HWSS werw collected under direct observation. Percentage, mean, number, standart deviation, Chi-square test, Mann Whitney U and Kuskall Wallis, ANOVA and correlation analysis were used in the analysis of the data. 65% of the health professionals who participated in our research fort he future female, 34.5% are the male and the avarage is 21.59±1.40. The avarage score of the HWSS was higher fort he students who read the bulletin fort the provision of the patient and employee safety. In this study, it was determined that students were provided with occupational safety but experienced moderate anxiety.