Preoperatif PET-BT ile değerlendirilmiş küçük hücreli dışı akciğer kanseri hastalarında mediastinal lenf nodu tutulumunun histopatolojik incelemeyle korelasyonu
The correlation of histopathology and mediastinal lymph node involvement in non-small cell lung cancer patients preoperatively evaluated with PET/CT
  1. Tez No: 344144
  2. Yazar: ŞİRİN AKDENİZ BAYSAL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ABİT DEMİRCAN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Göğüs Kalp ve Damar Cerrahisi, Thoracic and Cardiovascular Surgery
  6. Anahtar Kelimeler: PET-BT, mediastinal evreleme, küçük hücreli dışı akciğer kanseri, PET/CT, mediastinal staging, non-small cell lung cancer
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Göğüs Cerrahisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 54
Özet
Akciğer kanseri en sık görülen ikinci kanserdir ancak kanserle ilişkili ölümlerin birinci nedenidir. KHDAK?ın erken evrede sağkalımı arttıran tedavi şekli cerrahi rezeksiyondur ancak doğru evreleme ve cerrahi için uygun hasta seçimi prognoz açısından kritiktir. N evrelemesinde standardizasyon şarttır. PET-BT, KHDAK?ta doğru evreleme, tedavi yanıtı ve prognozun değerlendirilmesi için sıklıkla kullanılır ve non-invaziv, tek seansta yapılan bir tetkik olması nedeniyle giderek daha fazla diğer tetkiklerin yerini almaktadır. Bu tez çalışmasında preoperatif olarak PET-BT çekilmiş ve tanı veya tedavi amaçlı Akdeniz Üniversitesi Hastanesi Göğüs Cerrahisi Kliniğinde opere edilmiş olgular geriye dönük olarak PET-BT ve patoloji raporları ile değerlendirildi. PET-BT?de kitle boyutları, histopatolojik alt tip, kitle SUVmax değeri, mediastinal ve hiler lenf nodu istasyonları için SUV max değeri ve histopatolojik tanısı kaydedilerek istatistiksel analiz yapıldı. Preoperatif PET-BT ile değerlendirilmiş hastaların mediastinal lenf nodu tutulumunun tümör histopatolojisi ile ilişkisi incelendiğinde, tümör histopatolojisi ile tümör SUV max değerinin alt tipler arasında anlamlı olarak farklı olduğu ve daha yüksek mediastinal lenf nodu SUVmax değerlerinin daha yüksek N evrelemesiyle ilişkili olduğu ancak PET-BT?nin N1 evrelemesinde başarısız olduğu bulundu.
Özet (Çeviri)
Lung cancer is the second most prevalent cancer, however, it is the one associated with the highest rate of cancer-related death. The current treatment modality that extends the survival the most in early stage NSCLC is surgery, nevertheless, accurate staging and appropriate patient selection for surgery is critical for prognosis. International standardization of N staging is essential. PET/CT is frequently used for evaluation of accurate staging, assessment of treatment response and overall prognosis in NSCLC and due to being a non-invasive study that is done in one session, it is being used increasingly more, replacing other options. In this study, PET/CT and pathology reports of NSCLC cases that have been evaluated preoperatively with PET/CT and have been operated on for curative or biopsy purposes were analyzed retrospectively. Size of tumor in PET/CT, pathological subtype of tumor, SUVmax value of tumor, SUV max value and pathological diagnosis of mediastinal and hilar lymph node stations were noted and statistically analyzed. Examining the data, it was found that SUV max value of tumor is significantly different among subtypes and higher SUV max values of mediastinal lymph nodes were associated with higher N staging but PET/CT was unsuccessful in accurately determining N1 status.