18-20 yaş erkek snowboardcularda pliometrik antrenmanların slalom iniş hızına etkisi
The effect of plyometric training on slalom speed effect of landing of 18-20 years old male snowboarder
- Tez No: 344170
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. KAMİL ERDEM
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Spor, Sports
- Anahtar Kelimeler: Snowbaord, Pliometrik Antrenman, Slalom İniş Hızı, Snowbaord, Plyometric Training, Slalom Downhill Grades
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Marmara Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 114
Özet
Küreselleşen dünyada, spor organizasyonlarının vazgeçilmez konumu, sporculara daha fazla çalışmaya ve en iyi olmaya yönelten sebepler arasındadır. Özellikle snowboard gibi izleyici görsel açıdan tatmin eden sporlarda, sporcu başarısı oldukça önemlidir. Burada sporculara uygulanan antrenmanın büyük önemi vardır. Bu tezde 18-24 yaş erkek snowboard disiplini kayakçıların 8 haftalık pliometrik çalışmaların antrenman öncesi ve sonrası slalom iniş hızına etkisinin araştırılması amaçlanmıştır. Araştırma kapsamında pliometrik antrenman yapacak olan 12 kişilik çalışma grubu ve pliometrik antrenman yapmayacak olan 12 kişilik kontrol grubu oluşturulmuştur. Araştırmaya katılan kişilerin 8 haftalık süre sonunda ilk ve son ölçüm verileri, SPSS 16 paket programı ile istatistiksel olarak analiz edilmiştir. Analizlerde anlamlı sonuçlara ulaşabilmek için alfa katsayısı 0,05 anlamlılık derecesinde alınmış kabul edilmiştir. Araştırma kapsamında çalışma grubunun üst bacak çevresi, alt bacak çevresi, göğüs çevresi, karın çevresi ve biceps brachii çevre ölçümleri ilk ve son ölçümlerde anlamlı farklılık göstermiştir. Çalışma grubunun deri altı yağ ölçümleri incelenmiş ve tüm ölçümlerde ilk ve son ölçüm arasında anlamlı farklılık tespit edilmiştir. Çalışma grubunun durarak uzun atlama ve 30m sürat testi verileri ilk ve son ölçümlerde anlamlı farklılık göstermektedir. Çalışma grubunun pençe kuvveti ve bacak kuvveti verileri ilk ve son ölçümlerde anlamlı farklılık göstermektedir. Çalışma grubunun slalom iniş dereceleri ilk ve son ölçümlerde anlamlı farklılık göstermektedir.
Özet (Çeviri)
The Effect Of Plyometric Training On Slalom Speed Effect Of Landing Of 18-20 Years Old Male Snowboarder Globalized world, the indispensable position of sports organizations, athletes are among the reasons inducing him to work harder and be the best. Which satisfy the audience visually, especially in sports like snowboarding, sports success is very important. Applied to athletes training is of great importance here. In this thesis, the discipline of 18-24 years boys snowboard slalom skiers before and after the 8-week plyometric training studies aimed to investigate the effect of the speed of descent. Research within the scope of the working group of 12 people who will plyometric training and plyometric training control group of 12 people who would. People who participated in the survey at the end of the 8-week period of the first and last measurement data were statistically analyzed with SPSS 16 software. Analysis in order to achieve meaningful results obtained alpha coefficient 0.05 level of significance was adopted. Within this research, the working group around the upper leg, lower leg circumference, chest circumference, abdominal circumference and biceps brachii muscle circumference measurements showed significant differences in the first and last measurements. All measurements of subcutaneous fat measurements of the study group were examined and no significant differences were found between the first and last measurement. 30m sprint, standing long jump test data in the study group and were significantly different between the first and last measurements. Grip strength and leg strength data of the study group were significantly different between the first and last measurements. Measurements of the study group were significantly different between the first and last slalom downhill grades.