Genç erkek snowboardcularda stabil ve stabil olmayan zeminlerdeki koordinasyon uygulamaları ve farklı öğrenme yöntemlerinin denge, esneklik, çeviklik ve beceri üzerine etkisi
Stable and unstable ground coordination applications of young male snowboarders and different learning methods, effectsanstrength, flexibility, agility and ski
- Tez No: 464274
- Danışmanlar: PROF. DR. NİYAZİ GÜVEN ERDİL
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Spor, Sports
- Anahtar Kelimeler: Standart antrenman, Stabil olmayan zeminlerde yapılan antrenman, Farklı öğrenme yöntemleri, Snowboard, Standard training, Training on unstable grounds, Different learning methods, Snowboard
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Marmara Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 145
Özet
ÖZET Amaç: Bu çalışmanın amacı 8 haftalık antrenman programının sonunda, genç erkek snowboardcularda stabil ve stabil olmayan zeminlerdeki koordinasyon uygulamaları ve farklı öğrenme yöntemlerinin denge, esneklik, çeviklik ve beceri üzerine etkisinin tespit edilmesidir. Gereç ve Yöntem: Araştırma için Marmara Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü Etik kurul onayı alındıktan sonra, çalışma grubu olarak Türkiye, Kars İli Sarıkamış İlçesinde Ş.B.B Anadolu Lisesi Spor Kulübünün altyapısında bulunan 15 yaş grubu genç erkek snowboarcular katılmıştır. 30 sporcunun arasında çalışma ve kontrol grubu kura yöntemi ile belirlenmiş ve homojen bir şekilde 3 gruba ayrılmıştır. 10'ar kişilik üç gruba ayrılan çalışma grubunda bir grup (G1) 8 hafta süresince haftada 2 gün antrenman programına entegre edilmiş propriyoseptif ve koordinatif kuvvet egzersizleri yaparken, diğer grup (G2) 8 hafta süresince haftada 2 gün antrenman programına entegre edilmiş farklı öğretim yöntemlerine ilişkin egzersizler yapmışlardır. Kontrol grubu ise (KG) klasik olarak kendilerine antrenörleri tarafından verilmiş snowboard antrenman programlarını uygulamışlardır. Çalışmanın başlangıcında tüm prosedür için anlamlılık seviyesi p≤0.05 olarak belirlenmiş ve istatistiksel işlemler SPSS 18.0 for Windows programında yapılmıştır. Bulgular: Çalışmada tüm antrenmanların snowboard becerileri üzerinde etkili olduğu ancak etki düzeyinin farklılık gösterdiği tespit edilmiştir. Farklı öğrenme yöntemleri snowboard becerileri üzerinde en fazla etkiyi yaratırken, stabil olmayan zeminlerde yapılan antrenmanların etkisi ikinci sırada ve klasik antrenmanların etkisi üçüncü sırada yer almaktadır. Sonuçlar: Araştırma sonucunda farklı öğrenme yöntemlerinin stabil olmayan zeminlerde yapılan antrenmanlardan ve standart antrenmanlardan daha etkili sonuçlarlar ortaya çıkardığı tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Aim: The purpose of this study is to determine the effect of different learning methods, coordination practices on stable and unstable grounds on balance, flexibility, agility and skills of young male snowboarders at the end of the 8-week training program. Material and Method: After receiving approval for the study from the Ethics Committee of Marmara University Health Sciences Institute, a group of 15 years old young male snowboarders from the youth setup of Ş.B.B Anatolian High School Sports Club located in the district of Sarıkamış in Kars, Turkey participated in the study. Based on the results, experimental group and control group were determined homogenously among 30 athletes by lot method. They were divided into 3 groups homogenously. In the experimental group including three groups of 10 participants, one group (G1) performed proprioceptive and coordinative strength exercises integrated into the training program for 2 days in a week during a period of 8 weeks, whereas the other group (G2) performed exercises on different teaching methods integrated into the training program for 2 days in a week for a period of 8 weeks. The control group (KG) practiced classical snowboard training programs given to them by their coaches. At the beginning of the study, the level of significance for the entire procedure was determined as p≤0.05. Statistical calculations were carried out in SPSS 18.0 for Windows program. Results: In the study, it was found that all the training was effective on snowboarding skills, but the effect level was different. While different learning methods create the most impact on snowboarding skills, the effect of training on unstable grounds is in second place and the effect of classical training is in third place. Conclusion: As a result of the research, it was revealed that different learning methods led to more effective results than trainings on unstable grounds and standard trainings.