18-20 yaş arası bireylerde dijital oyun bağımlılığı ile serebral lateralizasyon ve dikkat becerisi arasındaki ilişkinin incelenmesi
Investigation of the relationship between digital game addiction and cerebral lateralization and attention skills in individuals aged 18-20
  1. Tez No: 890988
  2. Yazar: YUSUF ASLAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA ÖZDAL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Spor, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Dijital Oyun Bağımlılığı, Serebral Lateralizasyon, Dikkat, Digital Game Addiction, Cerebral Lateralization, Attention
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 69
Özet
Bu çalışmamızda sedanter gençlerde dijital oyun bağımlılığı ile serebral lateralizasyon ve dikkat becerisi arasındaki ilişkinin incelenmesi amaçlanmıştır. Örneklemi oluşturan bireyler randomizasyon yöntemiyle seçilmiştir. Çalışmaya 18-20 yaş grubunda 109 sedanter genç erkek gönüllü katılmıştır. Katılımcılara çalışma kapsamında dijital oyun bağımlılığı ölçeği ile serebral lateralizasyon ve dikkat testleri uygulanmıştır. İstatistiksel işlemler için SPSS 22.0 (SPSS Inc., Chicago, Illinois, ABD) programı kullanılmıştır. Değerler ortalama, standart sapma ve standart hata şeklinde sunuldu ve 0.05 anlamlılık düzeyinde incelendi. Normallik sınaması için Kolmogorov Simirnov testi yapıldı. Gruplar arası farkların analizi için tek yönlü varyans analizi yapılmış, elde edilen değerler arasındaki ilişkinin incelenmesi için Pearson korelasyon testi uygulanmıştır. Elde edilen sonuçlara göre dijital oyun bağımlılığı ile serebral lateralizasyon ortalamalarında uygulamalar arası istatistiksel olarak anlamlı farklılık tespit edilememiştir (p>0.05). Benzer şekilde alt boyutlar temelinde de dijital oyun bağımlılığı ve dikkat becerileri arasında anlamlı bir ilişki bulunmadğı belirlenmiştir (p>0.05). Sonuç olarak, gençlerde dijital oyun bağımlılığı ile serebral lateralizasyon ve dikkat becerisi arasında değerleri arasında pozitif bir etki olmadığı söylenebilir.
Özet (Çeviri)
In this study, we aimed to examine the relationship between digital game addiction and cerebral lateralization and attention skills in sedentary young people. The individuals making up the sample were selected by randomization method. 109 sedentary young male volunteers aged 18-20 participated in the study. Digital game addiction scale and cerebral lateralization and attention tests were applied to the participants within the scope of the study. SPSS 22.0 (SPSS Inc., Chicago, Illinois, USA) program was used for statistical procedures. Values were presented as mean, standard deviation and standard error and were examined at the 0.05 significance level. Kolmogorov Simirnov test was performed to test normality. One-way analysis of variance was performed to analyze the differences between groups, and the Pearson correlation test was applied to examine the relationship between the obtained values.According to the results obtained, no statistically significant difference was detected between the applications in terms of digital game addiction and cerebral lateralization averages (p>0.05). Similarly, based on the sub-dimensions, it was determined that there was no significant relationship between digital game addiction and attention skills (p>0.05). As a result, it can be said that there is no positive effect between digital game addiction and the values of cerebral lateralization and attention skills in young people.