Femur intertrokanterik bölge kırıklarının PFN (proksimal femur çivisi) ile cerrahi tedavi sonuçları
Surgical treatment results of adult femoral trochanteric fractures with proksimal femoral nail
- Tez No: 344185
- Danışmanlar: DOÇ. DR. TOLGA ATAY
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Ortopedi ve Travmatoloji, Orthopedics and Traumatology
- Anahtar Kelimeler: Femur, intertrokanterik kırık, PFN, cerrahi tedavi, Femur, intertrochanteric fractures, PFN, surgical treatment
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Ortopedi ve Travmatoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 95
Özet
Amaç: Bu çalışmada amaç Süleyman Demirel Üniversitesi Tıp Fakültesi Araştırma ve Uygulama Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji Kliniği?nde 2009-2012 tarihleri arasında femur intertrokanterik kırık tanısıyla opere edilen 62 hasta üzerinde; PFN ile osteosentez sonuçlarını değerlendirmektir. Gereç ve Yöntem: Çalışmamıza hastanede yatışı sırasında, post-operatif ikinci gün asfiksi sonucu kaybedilen hasta ve kontrollerine gelmeyen 6 hasta dahil edilmemiştir. Takip süresi 6 aydan kısa olan 7 hastayı da çalışmaya dahil etmedik. 48 hasta değerlendirmeye alınmıştır. Femur trokanterik bölge kırığı nedeniyle PFN kullanılarak tedavi edilen 48 hasta retrospektif olarak değerlendirildi. Hastalar demografik özelliklerinin yanı sıra, kırık tipi, eşlik eden sistemik hastalıkları, travma tipi, cerrahiye kadar geçen süre, ameliyat süresi ve komplikasyonlar açısından değerlendirildi. Radyolojik olarak kaynama süresi ve implant pozisyonu açısından değerlendirildi. Fonksiyonel değerlendirmede Harris ve Salvati-Wilson kalça skorlama sistemleri kullanıldı. Bulgular: Hastalar 6 ay-2 yıl (ortalama 15,29 ay) takip edilmiştir. Hastaların 29?u(%60) erkek, 19?u (%40) kadındır. Hastaların en küçüğü 18, en büyüğü 88 yaşındaydı (ortalama yaş 69,62). Yirmi yedi hastanın sağ, yirmi bir hastanın sol kalçası opere edildi. Hastalarda kırık etyolojisine baktığımızda 34 tanesinin basit (ev içi veya yürürken) düşme sonucu, 4 tanesinin yüksekten düşme sonucu, 2 tane araç içi trafik kazası ve 3 tane araç dışı trafik kazası olduğu görüldü. Ayrıca 1 hastada hayvan tepmesine bağlı, 1 hastada kayak yaralanmasına bağlı kırık ve 3 hastada maligniteye bağlı patolojik kırık oluştuğu görüldü. Vakaların travma anından hastaneye başvuruya dek geçen süre ortalama 1,7 gündür. (1-8). Vakaların hastaneye başvurusundan operasyonlarına dek geçen süre ortalama 5,56 gündü. (1-15) Hastaların post-op dönemde hastanede yatışları ortalama 7,91 gündü. (3-22) Hastaların ortalama Harris skoru 80,6 ve ortalama Salvati-Wilson skoru da 27,12 olarak hesaplandı. Hastalarımızda % 70,8 başarılı sonuç elde ettik. Sonuç: Trokanterik bölge kırıkları, genellikle yaşlı kişilerde, düşük enerjili travmalar sonucu görülür. Hastaların kırık öncesi aktivite düzeylerine erken dönebilmeleri için ilk seçenek cerrahi tedavi olmalıdır. PFN kapalı redüksiyon ile uygulanabilmesi, anatomik ve biyolojik tespit sağlaması, kısa ameliyat süresi, düşük kan kaybı, düşük komplikasyon oranları ve erken yük vermeye izin vermesi gibi avantajları nedeniyle bu bölge kırıklarının tedavisinde etkili ve güvenilir bir yöntemdir.
Özet (Çeviri)
Objective: The aim of the study is evaluation of the radiologic and functional results of the patients treated at Medical Faculty Hospital of Suleyman Demirel University, Department of Orthopedics and Traumatology between 2009 to 2012 with intertrochanteric fractures who were treated surgically by using proksimal femoral nail for internal fixation. Materials and Methods: 48 patients who were treated for intertrochanteric fractures by using PFN evaluated retrospectively. Besides the demographic properties, type of fracture, comorbidities, type of trauma, time to surgery, operation time and complications have been evaluated. Radiologically, time for union and position of the implant were evaluated. For functional evaluation, we use Harris Hip Scoring System and Salvati-Wilson Hip Evaluating Score. Results: 19 patients were female and 29 patients were male. Average age was 69,62 years (between 18-88 years). 34 patient broke their leg resulted from simple falls while 5 patient had traffic accidents and 4 patient fall down from high buildings. 1 of patient came with animal kick, another one is skiing accident and 3 of other had patological fracture. The Harris Score was 80,6 and Salvati-Wilson score was 27,12. We had %70,8 good and excellent results. Conclusion: İntertrochanteric fracture are usually diagnosed in elderly patients due to low energy traumas. The first choice off treatment must be surgical for early return to prefracture activity levels. PFN is a reliable, safe and effective treatment for intertrochanteric fractures because of the advantages like application with closed reduction, providing anatomic and biological fixation, short surgical time, low blood loss and complication rate and allowing early weight bearing.