Kronik venöz yetmezliği olan hastalarda, alt ekstremite kas gücünün değerlendirilmesi
Examination of lower extremity strength in patients with chronic venous insufficiency
  1. Tez No: 344186
  2. Yazar: MUSTAFA ONUR SERBEST
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ALİ ERDOĞAN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon, Kardiyoloji, Spor, Physical Medicine and Rehabilitation, Cardiology, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Kronik Venöz Yetmezliği, izokinetik dinamometre, fotopletismografi, vizüel analog skala, Chronic venous insufficiency, isokinetic dynamometer, photoplethysmography, visual analog scale
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Spor Hekimliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 70
Özet
Amaç: Bu çalışmada, Kronik Venöz Yetmezliği (KVY) olan hastalarda alt extremite kas gücünün izokinetik dinamometre kullanarak objektif olarak değerlendirilmesini amaçladık. Materyal ve Metod: KVY tespit edilen 23 hastada 36 alt ekstremite hasta grubu olarak, KVY olmayan 20 hastada 40 alt ekstremite kontrol grubu olarak çalışmaya dahil edildi. KVY tanı ve derecelendirilmesinde, venöz geri dolum zamanını değerlendirmek üzere fotopletismografi (PPG) kullanıldı. Hastaların ağrı düzeyini belirlemek amacıyla vizüel analog skala (VAS) skorlaması yapıldı. Tüm alt ekstremitelerde, izokinetik dinamometre kullanılarak kas gücü ölçümleri yapıldı. Sonuçlar: Ayak bileği PF, diz fleksör ve ekstensör kaslarında, kas gücü parametrelerinde gruplar arasında istatistiksel olarak anlamlı fark saptandı. Ayak bileği DF kas gücü parametrelerinde gruplar arasında istatistiksel olarak anlamlı fark saptanmadı. Hafif, orta ve ağır venöz yetmezlik grupları arasında, ayak bileği DF/ PF kas gücü oranında anlamlı fark saptandı. VAS düzeyi ile PPG sonuçları arasında istatistiksel olarak anlamlı negatif korelasyon tespit edildi VAS sonuçlarına göre; venöz yetmezliğin derecesi arttıkça, ağrı düzeyide artmaktaydı. Tartışma: KVY olan hastalarda, alt ekstremite kas gücünde zayıflama gözlenmektedir. Çalışmamızda, literatürle uyumlu olarak kalf kaslarında zayıflama olmakla birlikte, bunun yanında uyluk kaslarında da zayıflama olduğu görülmektedir. Venöz yetmezlik şiddetlendikçe, kalf kaslarındaki zayıflama daha belirginleşmektedir.
Özet (Çeviri)
Purpose: The purpose of the this study was to examine lower extremity strength of patients with Chronic Venous Insufficiency objectively by using isokinetic dynamometer. Material and Method: We have examined 36 lower extremities of 23 patients with chronic venous insufficiency as a patient group, and 40 lower extremities of 20 patients who did not have chronic venous insufficiency as a control group. For diagnosing and staging chronic venous insufficiency, to evaluate venous refilling time, photoplethysmography was used. In order to determine the level of patients pain, Visual Analog Scale (VAS) was used for measurement. Isokinetic dynamometer was used to evaluate lower extremity strenghts. Results: Between these two groups, we found statistically significant difference in the strength of plantarflexor muscles of the ankle, extensor and flexor muscles of knee. There was no statistically significant difference in the strength of dorsiflexor muscles of the ankle. Between the groups of patienst with mild, moderate and severe chronic venous insufficiency, we found statistically significant difference at dorsiflexor/plantarflexor muscles strength ratio. Statistically, we found negative correlation between the results of VAS and PPG. According the VAS results; if the venous insufficiency stage increases, the pain level the pain level increases, too. Discussion: Lower extremity weakness has been observed in patients with chronic venous insufficiency. Our study shows that in accordance with literature, calf muscles weaken. In addition to this we found that also thigh muscles weaken, too. When venous insufficiency deepens the weakness of the calf muscles become apparent.